Advertentie

Mijn lieve gunsteling is de tweede roman van Marieke Lucas Rijneveld en nog beter dan haar indrukwekkende debuut De avond is ongemak (2018). Als lezer word je meegezogen in het bijna onophoudelijke en gruwelijke relaas van een 49-jarige veearts. Hij beschrijft zijn verboden liefde voor de 14-jarige dochter van een veehouder en het verloop van deze schrijnende geschiedenis aan de magistraten. Tegelijkertijd richt hij zich in lange, vrijwel eindeloze zinnen - per hoofdstuk gebruikt Rijneveld maximaal twee punten - tot ‘zijn lieve gunsteling’, als in een liefdesbrief van 386 pagina’s.

In Mijn lieve gunsteling Rijneveld kruipt in het hoofd van twee beschadigde mensen: zowel de veearts als het meisje hebben een traumatische jeugd gehad. Beiden zijn wanhopig op zoek naar liefde en aandacht. En die allesoverheersende behoefte heeft tragische gevolgen, vooral voor het fantasierijke tienermeisje die ernaar verlangt om zelf een ‘jongensgeweitje’ te hebben.

Rijnevelds stijl en taalgebruik zijn origineel en poëtisch, eerder publiceerde ze ook de dichtbundels Kalfsvlies (2015) en Fantoommerrie (2019). Het boek is doordrenkt met veeartsjargon en bevat veel referenties aan de kunstgeschiedenis, literatuur en popmuziek. De veearts wil niets liever dan indruk op het meisje maken, niet alleen met spannende verhalen over het dierenrijk, maar ook met zijn kennis over kunstgeschiedenis en wereldliteratuur.

De pas 29-jarige Rijneveld is een natuurtalent. Ze schreef dit bijzonder prachtige boek binnen enkele maanden: een grootse prestatie!

Reacties op: Een grootse prestatie!

252
Mijn lieve gunsteling - Marieke Lucas Rijneveld
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners