Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lucas Rijneveld

Artikelen 5 Newsroom 13 Spots 15 Topics 1

Lucas Rijneveld (1991) geldt als een van de grootste talenten van de Nederlandse letteren. In 2015 debuteerde hij met de meermaals herdrukte dichtbundel Kalfsvlies, die werd bekroond met de C. Buddingh' Prijs voor het beste poëziedebuut. In de Volkskrant werd hij vervolgens uitgeroepen tot literair talent van het jaar. Zijn indrukwekkende voordracht was veelvuldig te horen op literaire podia als Crossing Border, De Jonge Schrijversavond en de Nacht van de Poëzie. Zijn gedichten en verhalen verschenen in een groot aantal literaire tijdschriften, waaronder Hollands Maandblad, VPRO Gids en De Revisor.

Voor zijn dichtbundel Fantoommerrie (2019) ontving Rijneveld de Ida Gerhardtprijs 2020. Nadat hij in juli 2019 al de ANV Debutantenprijs had ontvangen voor De avond is ongemak, won hij voor deze debuutroman als eerste Nederlandse auteur de prestigieuze International Booker Prize 2020. Hij deelde deze prijs met Michele Hutchison, die het boek vertaalde (The Discomfort of Evening).

Rijneveld groeide op in een gereformeerd boerengezin in Noord-Brabant en woont tegenwoordig in Utrecht, de stad die hem in 2015 het C.C.S. Cronestipendium toekende. Naast zijn bestaan als schrijver werkt hij op een melkveebedrijf.

Laatste bewerking door Anouk (Hebban Crew) op 07/11/2023
Auteursfoto: Jorre Janssens, via website utigeverij Atlas Contact
Rapporteer deze bijdrage aan de redactie

Nieuwste boek

Door lezers

Literatuurcafé / Libris Literatuur Prijs 2021: De publiekslievelingen
28 april 2021 131 reacties
  Meer artikelen van lezers

Topics

Uit de comfortzone
door Juliette van Nes 26 reacties 1 like

Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Van deze auteur

Meer Boeken