Voor de lezers van Suzanna Jansen
Waarom vind ik het zo leuk om de familiegeschiedenissen van anderen te lezen? Is het omdat je herkenning ziet met je eigen familie? Omdat echte levens zo ongelooflijk interessant kunnen zijn? Omdat een familiegeschiedenis soms wel een hele eeuw omspant? Ik weet het niet, maar ik weet wel dat ik 'Zoals zussen zijn' mateloos interessant vind. Omdat ik de verhalen van mijn oma, moeder en tantes herken. Deze vrouwen uit Loes Heggers leven hebben zich vrij moeten vechten, hadden tot niet zo lang geleden geen zelfbeschikking, waren totaal afhankelijk van hun ouders eerst en daarna hun man. Hoever we gekomen zijn in een paar decennia! Het is bijna niet te bevatten. Nu heb ik een ander voorbeeld gehad, van een moeder die kostwinner was maar het enige meisje in haar gezin van negen kinderen was dat ging studeren maar mijn eigen schoonmoeder heeft pas op AOW-gerechtige leeftijd beschikking over eigen geld gekregen. Dit is echt een boek voor de lezers van Suzanna Jansen. Ik heb weer veel geleerd en weet weer hoe dankbaar ik mag zijn nu te leven en niet vijftig/zestig/zeventig jaar eerder.