Het Eiland

ranic1 21 oktober 2023
‘Het Eiland’ van Adrian McKinty is een spannende thriller die zich afspeelt op een afgelegen eiland: Dutch Island, een oerplek, uitgedroogd door de hete Australische zon, waar de wetten van de eilandbewoners gelden. Voor Tom, Heather en de kinderen Olivia en Owen lijkt het de perfecte plek om wilde dieren te spotten. Samen met een Duits koppel hebben ze Jacko en Matt, twee eilandbewoners, veel geld betaald om het eiland te mogen bezoeken. Wanneer er plots een ongeluk gebeurt loopt alles uit de hand. De bewoners organiseren een helse klopjacht op hen. Hun leven is in gevaar en ze moeten trachten te vluchten. Ze proberen te overleven zonder enige bron van voedsel of water terwijl de hele horde bewoners hen opjaagt. Het is een kat-en-muis spel waarbij de muis vaak venijnig uit de hoek komt. Dit boek zit boordevol gruwelijke gebeurtenissen die de lezer op het puntje van zijn stoel houdt. De spanning is te snijden.
Adrian McKinty is een bekende Ierse misdaadauteur, geboren te Carrickfergus, Verenigd Koninkrijk in 1968. Hij staat bekend om zijn spannende thrillers en heeft verschillende succesvolle boeken geschreven. Enkele nominaties van hem zijn Audie Award for Thriller/Suspense en Edgar Allan Poe Award voor beste paperback. ‘Het Eiland’ is een van zijn populaire werken, naast zijn meesterwerk ‘The Chain’ en past zeker in de lijn van zijn andere boeken. Hij weet altijd verhalen te creëren met verrassende plotwendingen en interessante personages. Zoals Stephen King het citeert: ‘Ongelooflijk opwindend en origineel. Dit zal je nog heel lang bijblijven.’

Tom is een rijke dokter, vader van twee kinderen die met zijn pasgetrouwde vrouw een gezinsvakantie plant. De verwende tieners hebben totaal geen band met zijn nieuwe vrouw. Gaandeweg in dit verhaal zien we een totale metamorfose waarbij de band zo sterk wordt, dat de kinderen, Heather, zijn nieuwe vrouw op handen dragen. Het thema dat vaak aan bod komt is het oog om oog, tand om tand principe. Jij hebt ons ellende bezorgd, wij bezorgen jou ellende. Deze boodschap vinden we vaak in het boek. Wat dit verhaal uniek maakt is dat het boek doet je nadenken over morele dilemma’s, je vraagt je als lezer af wie er nu goed is, en wie er kwaad is. Daarnaast wordt er ook symboliek in het verhaal gebruikt, er is een kraai die hun altijd volgt. De schrijver schrijft als een alwetende verteller. Het boek is een structureel wondertje, er zijn meerdere hoogtepunten in dit verhaal, je denkt ‘het kan niet meer spannender’, maar toch weet de schrijver ons te verbazen door telkens nog een level hoger te gaan. Dit maakt van dit boek een top thriller. McKinty gebruikt een beschrijvende schrijfstijl waarbij de lezer een duidelijk beeld krijgt van de personages en de afgelegen plek. Het lijkt dat de schrijver de boodschap wil geven dat je pas iemand leert waarderen en respecteren na het delen van elkaars ellende.

Thrillers waren totaal mijn genre niet. Ik lees voornamelijk romans, maar dit boek heeft daar verandering in gebracht. Het eiland geeft een heel realistisch beeld weer van hoe het voelt om de prooi te zijn van een jager, het is zo beeldend echt dat het lijkt dat je naar een film bent aan het kijken. Het is heel origineel geschreven, authentiek. McKinty heeft ervoor gezorgd dat je dit boek in één ruk uitleest, je kan het niet even opzijleggen. Het lijkt of je zelf opgejaagd wordt, zelf moet overleven en trachten te vluchten. Dit alles geschreven met een stijgende spanning over heel het verhaal. Kortweg een super aanrader voor iedereen.