Een zwarte kat, een vleermuis en een tikkeltje magie!
Een opvallend groen omslag met fluorescerende titel trekt de lezer als vanzelf magisch aan door dit boek. Op het omslag zie je de dieren waar het om draait in deel 3 ‘Avontuur in het donker’. Martijn van der Linden heeft hierbij verfijnd details uit het verhaal getekend.
De bus van Mortimer Morrison heeft weer rondgereden en is op weg naar de Wintersteinschool waar Miss Cornfield de juf van een bijzondere klas is. Een klas waar een vijftal kinderen inmiddels magische dieren hebben gekregen. Er zitten weer nieuwe helpende dieren in de bus, maar die gaat stuk voordat hij bij de school arriveert. Dit probleem kan niet direct worden opgelost, dus arriveert Morrisson per fiets op school.
‘Ik heb je berichten gestuurd’, zei meneer Morrison verbaasd. ‘Ik heb brieven gestuurd, geheime berichten in je wiskundeschrift verstopt en heb zelfs geprobeerd te bellen.’
Eddie krijgt als eerste de vleermuis Eugenia toebedeeld. Een vleermuis die een positieve rol gaat spelen in het leven van de vergeetachtige niet goed luisterend Eddie, maar ook in een ander onderdeel van het verhaal. Intussen zoekt de conciërge zich suf naar de oorzaak van het uitvallen van de elektriciteit en wil Ida niet dat er een bijzondere boom wordt gekapt.
Als Miss Cornfield een ware leesnacht aankondigt in de klas, is Ida helaas ziek en is Helene haar net gekregen bijzondere dier alweer kwijtgeraakt. Een dier dat pretenties heeft die Helene ook lijkt te hebben. En dan… als ze samen zitten te lezen in de toren van de school, valt de elektriciteit weer uit. Een geheim komt aan het licht. Ze praten over de waarheid en sprookjes, dromen en verlangens.
‘Een koude windvlaag kwam de twaalf jongens tegemoet. Eugenia vloog meteen de donkere gang in.’
Ze gaan slapen. Behalve de jongens. Eén van hen bedenkt wat ze tegen de bomenkap kunnen doen.
En Helene, die Von Karajan toch wel mist. Het wordt spannend, deuren vallen dicht, lantaarns doven, vreemde geluiden en een skelet. Kunnen ze de verboden deur weer bereiken? Zijn ze op tijd om de boom te redden? En hoe zit het met die kapotte elektriciteitsdraden?
Een fijn nieuw deel uit de serie De school van de magische dieren. Het is los te lezen doordat ruime uitleg wordt gegeven over de voorgaande gebeurtenissen uit de eerste twee delen. Met de juiste dosering humor en spanning wordt een verhaal verteld over kinderen die vrienden zijn en worden door naar elkaar om te kijken door een tikkeltje magie.
Ook hier maken de vormgeving, de goede vertaling van Corry van Bree, de soepele vertelwijze en de mooie illustraties van Martijn van der Linden dit boek tot een aan te raden boek vanaf ong. 8 jaar.
En de bus van Morrisson? De vooruitblik vertelt dat er dieren worden opgehaald voor deel 4!