Advertentie

Iedereen, jong of oud, wil ergens in uitblinken. In tekenen, in rekenen, met de mooiste kleren of de mooiste haren. Iedereen heeft wel een specialiteit of een speciaal talent.

Marie wil echter overal de beste in zijn, de nummer één. Altijd. Iedereen in de klas vindt haar geweldig en ze willen allemaal met haar omgaan. Totdat er een nieuw meisje in de klas komt, Penelope. Marie staat ineens alleen. Marie is verdrietig.
Thuis kijkt ze in haar spiegel en vraagt zich af of ze toch niet zo perfect is. Tot haar verbazing antwoordt de spiegel dat ze zich geen zorgen hoeft te maken en dat ze, als ze de volgende dag wakker wordt, weer perfect zal zijn.
De volgende dag wordt ze wakker met een groen vlekje op haar gezicht en in de loop van de dag verschijnen er alleen maar meer gekleurde vlekjes. Als Marie vraagt waarom de spiegel zo gemeen doet tegen haar, antwoordt hij weer. Hij zegt dat hij alleen maar toont wat zij ziet.

Een verhaal met verschillende boodschappen. Over geliefd willen zijn, over zien wat je wilt zien. Marie is onzeker. Marie ziet vlekjes, haar vader ziet juist een heel slim en mooi meisje. Hij omarmt haar liefdevol. Ook kun je met dit prentenboek bespreken dat het belangrijk is om van jezelf te houden en dat je je daardoor beter voelt. En als je van jezelf leert houden is, is het ook niet meer belangrijk om overal de beste, de eerste, de snelste, de mooiste, de liefste in te zijn. Het boek laat je een spiegel voorhouden.

De bekende, duidelijke en omlijnde illustraties van Gertie Jaquet spreken tot de verbeelding van ieder kind en passen heel goed bij het verhaal. Door het kleurgebruik is het verhaal niet somber terwijl Marie zich best verdrietig voelt. In de tekst zijn een aantal woorden of zinnen dikgedrukt, woorden die een emotie of gevoel uitdrukken.

Altijd is heel lang. Leren dat altijd niet alles kan en niet moet, wordt duidelijk in tekst in beeld in dit vierkante prentenboek. De schutbladen kunnen zeer goed ingezet worden om emoties te herkennen. Een boek om met groeiend zelfvertrouwen vaak te lezen voor de leeftijd vanaf 5 jaar.
Een verhaal waarin zeer herkenbare emoties zijn verwerkt in een schoolsituatie waardoor het, mede door de grootte van de illustraties en het duidelijke lettertype, goed in te zetten is in een klas.

Reacties op: een spiegel met emoties

1
De spiegel van Marie - Adam Ciccio
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker