Advertentie

Weten jullie wat een ‘flens’ of ‘armsein’ is of dat er een treinferry bestaat met zes sporen?

Dit veelzijdige informatieve boek is niet zomaar een kijkboek over treinen. Op de bladzijden die volledig benut zijn met illustraties en tekst zijn verschillende flapjes verwerkt. Om en om hebben de stevige bladzijden uitklapplaten. Beide zorgen niet alleen voor een verrassingseffect, maar er kan op deze manier een deelonderwerp ook breder worden uitgelicht.

Het vierkante boek heeft een logische opbouw in chronologie. Op de eerste bladzijden lees je over het gebruik van wagons in de mijnen, de paartentrein en de stoomtrein. De ontwikkelingen in de maatschappij en de veranderingen door de industriële revolutie worden op een vanzelfsprekende manier meegenomen.
Daardoor is er op het gebied van natuur- en bouwkunde veel leerzaams te ontdekken, bijv. tunnels en bruggen waar de verschillende treinen door of overheen rijden. Je leest over leuke feitjes m.b.t. de steilste brug, de snelheden en bijzondere vormen treinen.
Onderdelen van het station worden uitgelicht, maar ook specifieke kenmerken van internationale stations van bijv. Tokio of New York worden genoemd.
Er is aandacht voor beroemde routes zoals de Siberische spoorlijn van Moskou naar Vladivostok, maar ook de route dwars door Canada en Australië.
Natuurlijk ook aandacht voor de verschillende typen treinen met alle onderdelen. Van noodrem tot airconditioning en de wielen, van alles wordt uitgelegd hoe het werkt, maar ook hoe slaaprijtuigen eruit zien. Bij één flapje ontdek je wat een flens is of een kantelbaktrein inhoudt.
Aan het eind is er aandacht voor gekke treinen, maar je kunt ook nieuwsgierig gemaakt worden naar treinverzorging, de werking van bergtreinen, knooppunten, spoorbreedten en wissels.

Een ontdekkend-leerzaam boek dat echt leuk is met zorgvuldige afbeeldingen op een speelse overwogen manier gebracht. Het lettertype zal een goede lezer makkelijker oppakken, maar een jonge lezer met een leesprobleempje zal daarentegen door het vele interessante beeldmateriaal worden uitgedaagd om dit geweldige boek te gaan lezen. Er is geen woordenlijst of paginanummering toegevoegd; dit stoort niet omdat er een goede opbouw is in deelonderwerpen.

Een informatief treinboek waardoor, waaruit en waarin kinderen uitdaging vinden, hun kennis kunnen verrijken, woordenschat kunnen uitbreiden en hun leesniveau verbeteren.
Er bestaan meerdere boeken voor deze doelgroep over treinen; ‘Hoe werkt een trein?’ is er echter één dat een absolute aanrader is voor iedere lezer, jong en oud.
Een dikke 4*

Reacties op: Van flens tot funiculaire en andere treinen

2
Hoe werkt een... trein? - Clive Gifford
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners