Advertentie

‘Ze opent een muziekapp. – Haar romp, armen, handen en benen…. Ze bewegen niet op de muziek, haar lichaam wórdt de muziek.’

Gerda een gewoon meisje van elf jaar dat met haar ouders en broers Steve en Marlon in Suriname woont. Een meisje dat wel een grote passie voor ballet heeft, maar door haar aangeleerde ‘koninklijke’ houding gepest wordt op school. Door een boek met daarin een werk van Degas, L'Étoile, wordt Gerda zich bewust dat zij van haar hobby haar leven wil maken.
Voor een goede dansvakopleiding moet ze naar Den Haag verhuizen. Weg uit Suriname, weg van haar familie en uit haar vertrouwde omgeving vol geur en kleur.

In Den Haag woont een tante, waar ook het conservatorium is en het toelatingsexamen zal worden afgenomen. Gerda krijgt een kans om met extra lessen naar de opleiding te gaan. Het is spannend, intensief en hard werken naast school. Het elfjarige meisje mist haar thuis hoe lief haar tante ook is en daarbij moet ze letten op voeding en voldoende rust m.b.t. gewicht en kracht. Gerda zet alles op alles om mee te mogen dansen in de eindvoorstelling, maar mag zij ook blijven? Kan ze haar droom waar maken?

Dit boek is geschreven ter gelegenheid van de Surinametentoonstelling in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, van 2 oktober 2019 tot en met 2 februari 2020.
In het boek komen verschillende Surinaamse gerechten en woorden voor die in een voetnoot worden uitgelegd. De cultuurverschillen zijn vanzelfsprekend, maar i.p.v. uit Suriname had Gerda ook uit een ander land kunnen komen en is het verhaal breder inzetbaar. Haar droom is professioneel balletdanseres worden en als lezer kun je de verwachting hebben hierover veel te weten te komen. Sommige dingen gaan vrij makkelijk, andere punten worden wat minder uitgediept of bijv. het drankgebruik van vader voegt minder toe aan het geheel.

De werkelijke, mooie, boodschap van het verhaal is: Ga ervoor, maak je droom waar! De boodschap dat je met doorzetten veel kunt bereiken, dat je kansen moet creëren zodra er een opening is. Gerda staat symbool voor velen in bijv. sport en kunst die alles opzij zetten voor hun passie om de top te kunnen bereiken::

‘Ze danst omdat ze de dans is. Ze danst omdat ze nooit iets anders wil dan dansen. Dansen is vrijheid.’

Dit is een fijn feelgood leesboek voor m.n. meisjes vanaf een jaar of negen en die ook graag iets over een ander land of andere cultuur lezen. Het leest vlot, heeft een grote letter en korte hoofdstukken.
De mooie tot de verbeelding sprekende omslag en illustraties van Judith van den Hoek zullen de doelgroep zonder meer aansporen tot het lezen van ‘Pirouette in Paramaribo’.

Reacties op: Maak je dromen waar, ga ervoor! Dansen is vrijheid.

3
Pirouette in Paramaribo - Humberto Tan
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 15,99
E-book prijsvergelijker