Advertentie

Een nieuwe school, oude vriendjes achterlaten en een kus van je ouders waar anderen bij zijn. Welk kind vindt dat wèl leuk? Ook Omar niet, hij is een nieuwsgierige jongen die onverwachte obstakels tegenkomt en leeft volgens de regels van de Islam. Hij groeit op met alle ups-en-downs van een basisschoolleerling, denkt veel, droomt veel. En dat met ouders die overal een wetenschappelijke verklaring voor hebben.

Toch voelt Omar zich anders in de klas, hij is in een ander land geboren en wordt als ‘buitenlander’ gezien door sommige klasgenootjes. Omar trekt veel op met Charlie en heeft een imaginair vriendje, maar er is ook een pestkop, Daniël. Daniël beweert dat alle buitenlanders terug moeten naar hun eigen land. Er zijn ook leuke dingen, Omar ziet bijv. uit naar het Suikerfeest met cadeautjes.

‘Probleemmagneet’ uit de titel slaat op de gedachte van Omar dat hij allerlei problemen aantrekt, zoals op weg naar het Wetenschapsmuseum. Het schoolreisje waar hij met Daniël nooit op de plaats van bestemming komt. En dan blijkt dat de ene de andere kan helpen. Omar herkent de moskee op hun dwaaltocht door Londen. Daar worden ze geholpen door een man ‘met een Arabisch-achtige jurk’ nadat ze door ‘een zombie’ (een behulpzame dakloze) zijn achtervolgd. Het verhaal heeft een goed einde met begrip, respect en vriendschap, samen een feest vieren, met de eerst wantrouwende buurvrouw en natuurlijk de pestkop met zijn achterliggend verhaal.

Dit toegankelijk geschreven verhaal leest vlot en is met humor en herkenbare emoties vanuit Omars gedachten en waarnemingen weergegeven. Het verhaal zit vol zwartwit-tekeningen die in de zinnen zijn verwerkt. Het boek is door Edward van de Vendel in eigentijdse, maar geen grove woorden vertaald. Veel gekke situaties en gedachten die bij de leeftijd passen met daarbij uitgelegde woorden die voor een Islamitische jongen normaal zijn.

Dit boek geeft herkenning voor de één en is een kennismaking voor de ander. Er wordt uitleg gegeven over wanneer er gebeden wordt, hoe het gebed heet, of vrouwen ook binnen een hoofddoek dragen, wat halalsnoepjes zijn en nog veel meer. Een verhaal dat door veel kinderen gelezen mag worden en door het niet moeilijke taalgebruik vanaf ong. 7 tot 8 jaar is te lezen. Lezen geeft begrip voor elkaar. Lezen maakt je rijker.
3,5*

Reacties op: Omar: gewone jongen uit een andere cultuur in een andere cultuur

1
Planeet Omar -
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 14,99
E-book prijsvergelijker