Advertentie

‘Ik werd niet eens behandeld als een mens, laat staan als een kind.’- Gulwali Passarlay
Dit is één van de vele quotes die staan genoteerd in dit bijzondere boek over jonge mensen die het verschil in de wereld maakten en nog maken.

Het kleurrijke, opvallende omslag is representatief voor de vele verschillende kinderen en jongeren die er zijn en er allemaal bij horen. Louis Braille, Malala Yousafzai, Greta Thunberg, Stevie Wonder, Anne Frank of Wolfgang Amadeus Mozart zijn direct herkenbaar en andere portretten nodigen uit tot bladeren en lezen. Deze jongeren hadden of hebben een mening, een visie.
Ze komen uit diverse historische periodes en landen en zorgen samen voor een kleurrijk pallet dat de wereld weerspiegelt. Denk hierbij aan het zich inzetten voor het milieu, vluchtelingen, onderwijs tot actie voeren voor kinderen met een beperking zoals Michaela Mycroft uit Zuid-Afrika.

In de overzichtelijke inhoudsopgave is dit gemêleerde gezelschap ingedeeld in categorieën: knappe koplopers, creatieve geesten, hoopvolle helden, sterke overwinnaars en dappere strijders.
Vaker wordt een chronologische of alfabetische lijst gehanteerd, maar door deze werkwijze lees je vanzelf over jongeren in verschillende tijden en afkomstig uit vele landen.
Alle 50 hebben tijdens hun leven een bijzondere prestatie verricht en/of prijzen hiervoor ontvangen.

Veel namen zullen een herkenning oproepen, maar wie weet werkelijk waardoor William Kamkwamba, Boyan Slat, Claudette Colvin, Bethany Hamilton, of Emma Watson de wereld een beetje mooier hebben gemaakt? Een keuze uit kinderen en jongeren die het verschil in de wereld maken.
Over iedere jongere wordt in twee bladzijden verteld over het land en omgeving waar zij zijn geboren, hun droom door hun jeugd, hun hoop, doorzettingsvermogen en visie. De tekst heeft een prettig lettertype en is aangevuld met illustraties, foto’s, tekeningen en de genoemde quotes. Achterin is een uitgebreide woordenlijst, een overzicht van de genoemde personen en een compleet register opgenomen.

In het voorwoord wordt de lezer gevraagd over een eigen droom na te denken en het verschil in de wereld te maken. Wat is jouw droom? Waar ben jij nieuwsgierig naar? Durf jij een uitdaging aan te gaan? Maak jij het verschil?
Een zeer mooi, verzorgd en interessant aan te raden overzicht van jonge mensen die met hun doorzettingsvermogen en inzichten de wereld voor iedereen hebben gemaakt tot wat deze nu is of met hun visie een verandering teweeg willen brengen. Je blijft lezen over deze jonge mensen die er in alle diversiteit toe doen!

Reacties op: Interessant overzicht over jongeren met een visie

2
Wereldkinderen - Tom Adams
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners