Advertentie

Samenvatting
Het boek speelt in een mijnwerkersstadje in Pennsylvania. Het beschrijft hoe het gezin Morgan omgaat met het verlies van oudste dochter Daisy. Op de dag van haar doopfeest speelden zij en haar jongere zusje Violet in de tuin met vuurwerk en zij is daarbij in brand gevlogen. Na enkele dagen overlijdt ze aan de brandwonden. Het boek beschrijft indringend hoe de drie hoofdpersonen, moeder Grace, vader Owen en Violet met dit tragische gebeuren omgaan. Vader Owen raakt aan de drank en moeder Grace zet hem buiten de deur. Grace heeft al heel wat verliezen in haar leven moeten verwerken en elke keer verschijnt dan de denkbeeldige figuur Smart, die al haar onzekerheden, angsten en verdriet onder woorden brengt en haar probeert te verleiden om er zelf maar een eind aan te maken of haar dochter te vermoorden (dat wordt niet helemaal duidelijk). Grace weet eigenlijk niet hoe ze verder moet leven.
En dan de achtjarige Violet. Iedereen geeft haar de schuld van het ongeluk, maar eigenlijk weet niemand wat er precies is gebeurd en niemand vraagt Violet ernaar. Een te zware last voor zo'n jong meisje. Pas aan het eind van het boek wordt duidelijk wat er echt is gebeurd. Het is hartverscheurend om te lezen hoe eenzaam vader, moeder en dochter zijn in hun verdriet en rouw. Ze kunnen elkaar niet bereiken, maar kunnen uiteindelijk ook niet zonder elkaar. In de loop van de maanden na de dood van Daisy blijkt Grace zwanger te zijn en aan het eind van het boek wordt tijdens een vreselijke sneeuwstorm opnieuw een dochter geboren, Lily. Vanwege de sneeuwstorm is Grace aangewezen op de hulp van Violet. Dat brengt hen nader tot elkaar. Owen is door een preek van de bekende prediker Billy Sunday tot inkeer gekomen. Omdat hij redenen had om te denken dat Grace in haar wanhoop iets ergs heeft gedaan, gaat hij naar huis en vindt daar zijn vrouw en beide dochters. Een nieuw begin is mogelijk.

Beoordeling
Het is een aangrijpend verhaal, vanwege de gebeurtenissen in het gezin Morgan, maar ook door de omstandigheden in een klein mijnstadje aan het begin van de twintigste eeuw. Ook hoe de omgeving reageert op de verdrietige gebeurtenissen in het gezin speelt een belangrijke rol in het verhaal. Daarbij is mijns inziens de figuur van Smart het minst overtuigend.

Reacties op: Aangrijpend verhaal over omgaan met verlies

14
Nachtlied - Barbara Taylor
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker