de kracht van boeken

Rianneribu 08 maart 2024
In deze avontuurlijke, spannende urban fantasy stap je in een wereld vol magische boeken, het boek der deuren is het debuut van Gareth Brown en vertaald door Lia Belt. In dit magische verhaal is het jagen op en verzamelen van boeken niet zo onschuldig.

De New Yorkse Cassie werkt in een boekwinkel en als een van haar vaste klanten plotseling overlijdt, blijkt hij een boek voor haar achtergelaten te hebben; ‘Het boek der Deuren’ een oud boek vol krabbels en getekende deuren waar bijna niets leesbaars in staat behalve een persoonlijk bericht aan haar en een korte instructie; dit is het boek der deuren, hou het in je hand en elke deur is iedere deur.
Cassie komt er al snel achter dat het boek een magisch boek is en ze geniet van de mogelijkheden maar ze wordt ook gewaarschuwd, er zijn meer magische boeken, boeken die verschrikkelijke dingen kunnen doen als ze in verkeerde handen vallen en Het boek der deuren is er een waar al héél lang op gejaagd wordt.
Het duurt dan ook niet lang voordat Cassie geconfronteerd wordt met geweld en gevaar. Er is geen weg meer terug.

Stel je eens voor je krijgt een magisch boek in handen, wat zou je daar dan mee doen?
Cassie krijgt de mogelijkheid dat te ontdekken en krijgt meer dan haar lief is. Wanneer ze gewaarschuwd wordt voor het gevaar, weet ze nog niet wat haar te wachten staat en wat de kracht van de boeken is. De aantrekkingskracht is groot en de verleiding om bepaalde deuren te openen nog groter.

De spanning loopt op door een mysterieus gevaar en een geheime bibliotheek waarover beetje bij beetje meer prijs gegeven wordt doormiddel van flashbacks en herinneringen, de tijd speelt een belangrijke rol hierin. Het boek is opgedeeld in 7 delen en elk hoofdstuk heeft een korte omschrijvende titel wat erg fijn is omdat heden en verleden elkaar regelmatig kruisen en je hierdoor de draad niet kwijtraakt.
Door de meerdere perspectieven en verhaallijnen komen steeds meer details aan het licht, waardoor het interessant blijft en de sfeer afwisselend onheilspellend en mysterieus is maar ook ontroert. ‘ In een huis verloren voor de tijd, een huis dat nergens stond, wachtte de Fox-Bibliotheek op ontdekking’.
De man die Cassie waarschuwt voor het gevaar zegt haar te kunnen helpen maar is hij wel te vertrouwen?

‘Mag ik het zien? Je boek? Ik zal het niet stelen, Beloofd.’

De krachten van de boeken laten je als lezer mee fantaseren, het gebruik van een boek is afhankelijk van de intentie van de eigenaar maar sommigen lijken puur slecht te zijn.
Het boek der deuren staat als magisch boek centraal in dit avontuur, de manier waarop ‘het boek der deuren’ uitgewerkt is, is verrassend evenals de ontknoping waardoor je deze avontuurlijke thrilling urban fantasy, het liefst eigenlijk direct opnieuw wilt lezen.

Meer recensies van Rianneribu