Het Grote Vriendelijke Ei

rinekeN 01 maart 2023
In Isaac & Egg is de hoofdpersoon Isaac wanhopig verdrietig en ziet hij nog maar één uitweg. Zijn leven is na een groot verlies erg zwart geworden. Maar als hij het uitschreeuwt op de brug, hoort hij een schreeuw terug.

Het boek vertelt hoe Isaac en het ei samen optrekken. Het is een wonderlijk verhaal, het ei kan bizarre dingen doen. Is dat werkelijk zo, of verliest Isaac de grip op de realiteit? Ondertussen heeft Isaac wel een maatje en wordt de diepe eenzaamheid doorbroken.

Het wordt duidelijk dat Isaac al eerder niet goed in zijn vel zat. Hij heeft dat vooral genegeerd en weggelachen. Hoe helpt het ei hem door deze zwarte periode heen en hoe komt het dat hij al eerder niet goed in zijn vel zat?

De schrijfstijl is aansprekend, de schrijver neemt je mee in het leven van Isaac. Je ziet echt voor je wat Isaac en Egg meemaken. Ook zit er spanning in het boek, wat is er nou precies gebeurd en wat is het geheim op zolder? Ook Egg is er achter gekomen dat er een geheim is en gaat op onderzoek uit.

De typografie van het boek is uitnodigend, letters worden soms flink uitvergroot en regelmatig staat er een tekening van een eitje. Maar hoe het ei er werkelijk uitziet, daar mag ieder zelf een beeld van maken.

Je gunt iedereen die een verschrikkelijk moeilijke tijd doormaakt een maatje als Egg. Het is interessant om te lezen wat het trauma met Isaac doet, vaker verliezen mensen de grip op de werkelijkheid. Dat Egg wel erg bizarre dingen kan doen, stoorde mij een beetje. Maar daarnaast is het verhaal liefdevol en hoopvol. Zelf vermoed ik dat kinderen bij een groot verlies een denkbeeldig vriendje kunnen creëren. Niet toevallig misschien dat Isaac een tekenaar van kinderboeken is.

Meer recensies van rinekeN