Mantel der liefde

RobinVC RobinVC
19 mrt 2025

Een vrouw zit op de trein met haar grote, zwartleren handtas op schoot. Deze alledaagse gebeurtenis lijkt zo eenvoudig, maar wat als dat niet zo is? Het verhaal ‘Mantel der liefde’ uit de bundel ‘jij’ van Annelies Verbeke verleent een poëtische diepgang aan deze situatie. Tijdens deze treinrit vertelt de vrouw over verschillende zaken: van de blikken en gedachten van de passagiers om haar heen tot de diepgang van haar gevoelens, gedachten en liefde.

Verbeke schreef haar boek op een lastige manier. De gemiddelde lezer dient het verhaal meerdere keren te lezen om de inhoud te kunnen begrijpen. Als je dit proces doorneemt, zullen alle puzzelstukjes mooi in elkaar vallen. Na het maken van deze puzzel zul je merken dat het verhaal gaat over een zeer tragische liefde.
Tijdens het lezen zal je opmerken dat dit kortverhaal is geschreven met een duidelijke hint van feminisme. In de tekst zijn meerdere stukken terug te vinden waar het feminisme sterk naar voor wordt geschoven. De vrouw praat op een zeer denigrerende toon over haar vorige liefde, je ziet hierbij ook duidelijke argumenten waar ze opkomt voor de positie van de vrouw in een relatie.

Ik vind persoonlijk dat haar verhaal geschreven is met een zeer mooie beeldspraak. Ze omschrijft elke zin op prachtige en diepgaande manier. Deze schrijfstijl kan soms wat verwarrend overkomen, maar ik vind persoonlijk wel dat je alles goed kan verstaan. Dit boek doet me denken aan allemaal verschillende gedichten die tezamen een verhaal vormen.

Ik raad zeker aan om het kortverhaal te lezen. Verbeke vertolkt een mooi en tragisch verhaal. Haar visie op de liefde en de diepgang in het leven is zeer interessant om te lezen.

Meer recensies van RobinVC