Wat is de juiste keuze?
In een Land zonder Vogels is het eerste boek van de zuidafrikaanse schrijver Harry Kalmer (1956 - 2019) dat in het Nederlands is vertaald. Vrijwel onbekend in Nederland maar in zijn vaderland heeft Kalmer, romanschrijver, essayist en schrijver van toneelstukken, een behoorlijk oeuvre achtergelaten.
In een Land zonder Vogels speelt zich af in de nabije toekomst na desastreuze klimaatontwikkelingen, in het land waar de gepensioneerde arts Adam Burger woont is de democratie inmiddels vervangen door een econocratie en de bevolking wordt streng gecontroleerd. De mensen die niet bijzonder geraakt worden door de nieuwe regels hebben zich daar bij neergelegd, maar er bestaat ook een groep mensen die in verzet zijn.
Het boek is opgedeeld in drie delen; in het eerste deel verblijft Adam Burger aan zee en door middel van flashbacks komen we meer te weten over het verleden van Adam, zoals de verdwijning van zijn dochter en over zijn vrouw die door de autoriteiten om het leven is gebracht. Aan het eind van het eerste deel komt Adam in contact met verzetsmensen die op zoek zijn naar een dokter.
In het tweede deel vindt er veel meer actie plaatst en handelt vooral over de belevenissen van Adam en het Verzet en uiteindelijk volgt in het derde deel de onverwachte climax van het verhaal.
Aan de directe en sobere schrijfstijl van Kalmer is te merken dat hij ook toneelschrijver was; er wordt dan ook regelmatig geschakeld tussen scenes in verleden en heden en de korte, krachtige dialogen zouden niet misstaan in een toneelstuk. Eigenlijk zijn er nauwelijks karakterbeschrijvingen, je leert de personen vooral aan de hand van de dialogen kennen.
Het verhaal is gewoon ter ontspanning te lezen als spannend boek maar wanneer je iets meer tijd neemt en doordenkt zet de gelaagdheid van het verhaal je toch wel te denken hoe zou je zelf reageren in de bijzondere situaties waarin Adam verzeild raakt.
Verder is het boek een waarschuwing aan de huidige generatie hoe een democratische staat bijna ongemerkt stapje voor stapje kan veranderen in een totalitaire staat met alle gevolgen van dien.
Ik heb getwijfeld tussen 3 en 4 sterren en heb uiteindelijk voor 3 sterren gekozen omdat ik het eind van het verhaal wat snel wordt afgerond maar ik vind het wel mooi dat het verhaal een min of meer open einde heeft zodat je daar een eigen invulling aan kan geven.