Advertentie

De eerste kennismaking met 'Meester van de zwarte molen' was toen de leerkracht het in de vijfde klas voorlas. Met gesloten gordijnen, want in een schemerig leslokaal kon je dit boek het beste ervaren. Het verhaal van Krabat en de school van de zwarte kunst was spannend en griezelig. De hele klas was muisstil.
Ruim 35 jaar later heeft het jeugdboek van Otfried Preussler weinig aan kracht ingeboet.
Door een terugkerende droom komt de veertienjarige Krabat terecht op een molen waar hij als knecht aan het werk gaat. Al snel mag hij aansluiten bij de elf andere leerlingen. Gezamenlijk krijgen ze les in de toverkunst. Niet in hun eigen gedaanten, maar als raven op een stok.
Krabat realiseert zich pas later dat er een hoge prijs betaald moet worden voor het gebruik van tovenarij en dat weglopen van de zwarte molen onmogelijk is. Het is de meester van de zwarte molen die bepaalt wie er vertrekt.
'Meester van de zwarte molen' is een prachtig geschreven jeugdboek dat de lezer meteen het verhaal intrekt. De beschrijvingen van omgeving en personages dragen bij aan de bijzondere sfeer. Doordat gebeurtenissen worden herhaald, krijgt het iets van een sprookje. Niet alleen leuk voor jeugdige lezers, maar ook voor volwassenen. Zeker voor volwassenen met jeugdsentiment.

Reacties op: Met gesloten gordijnen

187
Meester van de zwarte molen - Otfried Preussler
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker