Geen woorden voor dit boek!

@thebookthief.r 15 augustus 2021
Titel: Ijzerkop
Auteur: Jean-Claude van Rijckeghem
Uitgeverij: Querido’s
Leeftijd: 13+
Aantal paginas: 362

Een klein stukje uit het boek:
‘Wat doe je,’ hoor ik Lieve mompelen.
Ik draai me met een ruk om. De kamer is zo donker dat alleen zijn silhouet kan zien.
‘Niets,’ zeg ik. ‘Ik kon niet slapen.’
Hij mompelt iets onverstaanbaars.
‘Ik kom zo weer in bed, lieveling,’ zeg ik. ‘Ga maar slapen. Ga maar dromen. Ga maar dromen over mij.’

Stans, een meisje van 18 jaar in 1808. Ze luistert nooit, liegt, houdt nooit haar mond en doet dingen die niet mogen. Het liefst zou ze Gent verlaten om meer van de wereld te zien.
Maar haar vader dreigt failliet te gaan, dus ze moet trouwen. Met een man die rijk is, die haar alles geeft. Maar Stans voelt zich meer opgesloten in een gouden kooi.
Ze beslist dan ook in het leger van Napoleon te stappen, met de voorwaarde dat ze haar werkelijke geslacht geheim houd.

Wat een prachtig boek! Ik had dit boek voor mijn zus gekocht, eigenlijk. Oeps. (Ik ben hem een week later gaan stelen van haar boekenplank en heb hem eerst zelf gelezen.)
Ik lees graag en veel, maar vooral s avonds en s ochtends. Net voor het slapen en net als ik wakker wordt. Veel tijd om te lezen is er niet. Maar toch is het mij gelukt dit boek heel snel uit te lezen. (En dat lukt me alleen bij een boek dat écht goed is.) Ik leefde helemaal mee met Stans, de brutale Stans. En natuurlijk haar broer, Pier. Zo een mooi verhaal, zo onvoorstelbaar. Niet normaal, geen woorden voor dit boek.

Meer op mijn bookstagram account, @thebookthief.r

Meer recensies van @thebookthief.r