Onthutsend Ervaringsverhaal

ruud-gortworst ruud-gortworst
31 mrt 2023

In dit ervaringsverhaal wordt pijnlijk duidelijk hoe het is om te leven met een vader met en extreme vorm van paranoïde schizofrenie en grootheidswanen over zichzelf. Vader vertrouwt de wereld niet en sluit zich met zijn gezin daarvan af. In de begintijd is zijn vader zo charismatisch dat hij ervoor zorgt dat hij als nieuwe Messias word gezien door discipelen die hem financieren.
Later vertrouwt hij zijn kinderen ook niet meer. Zijn zoon Israël heeft zichzelf moeten aanleren om vanuit diverse persoonlijkheden op beschuldigingen te reageren. Vanuit de geesten die zijn vader in hem zag.
Met kromme tenen lees ik hoe alles deze kinderen is afgenomen, hoe hij ze verschrikkelijk terroriseert en de titel vader niet verdient. Tegelijkertijd vertelt Israel wat een kind doet om te overleven, totaal afhankelijk van deze tiran. Er zijn nl geen andere invloeden om zich aan te ontdekken, geen familie, geen vrienden, geen school, geen krant, geen radio of TV en een verbod om je te laten zien in de buitenwereld omdat ze niet mogen weten dat je bestaat.
Respect voor Israël dat hij dit heeft kunnen schrijven. Ik voel de boosheid in volle glorie, een boosheid die hij nooit durfde te uiten en ook nu niet in dit boek.

Meer recensies van ruud-gortworst