Advertentie

Het voorleesverhaal De koningin der luizen, waarin een diepere laag valt te ontdekken, is (bijna) volledig op rijm geschreven. De diepere laag zal vooral de volwassenen aanspreken. Jonge kinderen zullen vast op hun eigen wijze genieten van het verhaal, maar of ze de boodschap mee zullen krijgen, valt te betwijfelen.

De koningin der luizen gaat over een meisje met een rijke fantasie dat zo opgaat in haar spel dat ze de werkelijkheid een beetje verloren is. Ze is koningin en heerst over haar rijk. Ze voelt zich echter eenzaam in haar gecreëerde wereld vol ongedierte. Maar dan ziet ze iets glimmen, een vonkje hoop ontstaat. Heeft ze een vriendinnetje gevonden?
Ergens op de wereld onder een donker wolkendek
Woont een meisje heel alleen, op een ver verborgen plek
Op een schroothoop tussen rommel, tussen vuil en tussen stort
Tussen weggeworpen spullen, waar ze nooit gevonden wordt
In een galajurk van lappen, en een kroon gemaakt van staal
Leeft de Koningin der Luizen, en dit is haar verhaal …- Robin Aerts

De tekst leest, door het soms wat moeilijke taalgebruik, wat lastig voor. Woorden als schroothoop, legioen en garde zijn geen alledaagse woorden voor een vijfjarige. Het mysterieuze verhaal spreekt echter genoeg tot de verbeelding en zal bij jonge kinderen zeker aanslaan.
De kunstige illustraties in dit mooi vormgegeven prentenboek ogen een tikkeltje mysterieus en hebben soms een wat duister karakter. Ze zijn echter sfeerbepalend en sluiten haarfijn aan bij dit sombere verhaal over eenzaamheid. Gelukkig loopt het verhaal goed af, waardoor het boek gerust ook voor het slapengaan voorgelezen kan worden.

Meer recensies? indeboekenkast.com

Reacties op: Een hedendaags sprookje

2
De koningin der luizen - Robin Aerts
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners