Intrigerend en origineel

Sandra Hutchison 09 januari 2026
Dit sprankelende debuut van de Zuid-Koreaanse auteur Miye Lee (1990) is inmiddels in vele talen verschenen en heeft al de weg gevonden naar menig boekenliefhebber. De zoetsappige, kleurrijke cover springt meteen in het oog en wekt nieuwsgierigheid op: wat voor verhaal schuilt hierachter?

In het boek maak je kennis met een aantal flamboyante en uiteenlopende personages. Het verhaal wordt verteld vanuit Penny, een sympathiek meisje dat er al lange tijd van droomt om in een dromenwinkel te werken. Wanneer zij wordt aangenomen door de beroemde Dallergut, betekent dit voor haar de start van een nieuw hoofdstuk in haar leven. De winkel is gespecialiseerd in het leveren van dromen op bestelling en kent verschillende afdelingen, elk met hun eigen type dromen. Penny mag zelf kiezen waar zij wil werken, maar wanneer zich de kans voordoet om achter de balie op de begane grond te staan, grijpt ze die met beide handen aan. Dag na dag leert ze meer over de wereld van dromen en over de manier waarop deze uiteindelijk bij de klanten terechtkomen.

Met dit debuut bewijst Miye Lee over een rijke fantasie te beschikken. Het idee dat dromen op bestelling kunnen worden gemaakt en verkocht, is intrigerend en origineel. In combinatie met haar toegankelijke en vlotte schrijfstijl leest het boek gemakkelijk weg. Inhoudelijk vond ik het verhaal echter minder sterk dan ik had gehoopt. De nadruk ligt vooral op de zakelijke kant van de dromenwinkel en op een uitgebreide uitleg over het dromensysteem. Daardoor voelt het boek voor mij vooral als een fijne introductie van een serie rondom De Dallergut Dromenwinkel, in plaats van een op zichzelf staand verhaal.

Het geheel spreekt zeker tot de verbeelding en heeft duidelijk veel potentie. De serie lijkt zich met name te richten op een jonger publiek. Het tweede deel is al verschenen, maar helaas nog niet in het Nederlands. Ik hoop dat daarin meer aandacht wordt besteed aan de onderlinge relaties en emotionele diepgang van de personages, want die bleven in dit eerste deel nog wat vlak. Desondanks spreekt het originele concept mij erg aan en kijk ik met belangstelling uit naar het vervolg.

Meer recensies lezen? Neem eens een kijkje bij indeboekenkast.com

Meer recensies van Sandra Hutchison