De onzichtbare strijd

sandrademeyer sandrademeyer
20 mrt 2024

DE ONZICHTBARE STRIJD (deelverhaal 'In de knop')

“Misschien vallen de terugkeer van het monster en je verlangen naar de man naast je toevallig samen. Misschien volgt er geen catharsis maar een herhaling.” (Verbeke, 2023: 40) Kunnen we ontsnappen aan verdriet en trauma’s of blijven we voor altijd vastzitten in herhalende patronen? Verbeke schetst het in het kortverhaal ‘In de knop’.

Annelies Verbeke, Vlaamse auteur en voorvechtster van het korte verhaal, schreef het meeslepende verhaal “In de knop”, dat deel uitmaakt van de bundel Jij, in negen verhalen. In deze bloemlezing, bestaande uit acht eerder gepubliceerde verhalen en één nieuw werk, maakt Verbeke gebruik van het jij-vertelperspectief. Daarnaast onderzoekt ze ook in elk verhaal het menselijke verlangen naar verbinding en de daarbij horende emoties

Het kortverhaal “In de knop” vertelt het verhaal van een vrouw die werkzaam is als receptioniste in een fitnesscentrum. Ondanks haar hoge opleidingsniveau zit ze vast in deze job. Met een zekere ironie en afstandelijkheid houdt ze de sporters in het oog, waaronder Mehmet, een gespierde man die worstelt met de gevolgen van steroïdenmisbruik. Terwijl de vrouw zich verliest in routines en de herinnering aan vroegere passies, doet ze toch een poging om zichzelf te herontdekken.

Het centrale thema van dit kortverhaal is de menselijke strijd tegen gevoelens van vervreemding en het onvermogen om te groeien of te bloeien door innerlijke beperkingen en trauma's. Een thema dat realistisch is en waarin menig personen zich kunnen herkennen. Het verhaal laat zien hoe onvervulde ambities en onderdrukte gevoelens het leven van de hoofdpersoon beïnvloeden en haar groei belemmeren. Verbeke slaagt erin dit overtuigend over te brengen. Dit bereikt ze enerzijds door vanuit het tweede-persoon perspectief te schrijven, anderzijds door de spanning subtiel en geleidelijk aan op te bouwen.

“Jij werkt hier. Je weet wat de bedoeling is. … Je staat aan je vlekkeloze bureau bij de ingang. … Je laptop gaapt, je gaapt niet met hem mee.” (Verbeke, 2023: 31) Vanaf het begin spreekt het verhaal de lezer direct aan met ‘jij’. Met dit vertelperspectief zorgt Verbeke ervoor dat de lezer in de schoenen van het hoofdpersonage terechtkomt, waardoor de vervreemding en het ongemak voelbaar worden. Dit perspectief creëert een intieme en persoonlijke sfeer. De lezer ondergaat - of hij het nu wil of niet - als het ware de handelingen en wordt op deze manier sterk betrokken bij het verhaal.

De opbouw van spanning in “In de knop” is een ander krachtig aspect van Verbekes schrijfkunst. Ze hanteert een langzame, gestage opbouw waarin de details in eerste instantie klein en onbeduidend zijn, maar al snel een ongemakkelijke lading krijgen. De manier waarop Verbeke met woorden speelt om een innerlijke strijd weer te geven – zonder expliciet te worden –, zorgt voor een verhaal dat onderhuids kruipt en blijft hangen. De groeiende spanning is voelbaar in elke interactie, elk ingehouden woord en elke verzwegen gedachte.

Ondanks het feit dat Verbeke impliciet taalgebruik hanteert en er ruimte is om eigen verbeelding en interpretaties aan het verhaal toe te voegen, laat ze de scènes voor zich spreken. Haar originele en ironisch getinte beeldspraak zoals “Warm en luchtig als een croissant in een oven, zwelt je pompende hart op van dankbaarheid." (Verbeke: 2023, 36-37) werkt verrassend en tilt het verhaal tot een hoger niveau.

“In de knop” is een subtiel en krachtig kortverhaal dat de diepten van menselijke emoties blootlegt op een manier die alleen Annelies Verbeke kan. Ze laat de lezer niet alleen meeleven met het hoofdpersonage, maar ook reflecteren op de eigen relaties en emoties.

Bron:
Verbeke, A. (2023). In de knop. Jij; in negen verhalen (pp. 31-42). De Geus.

Meer recensies van sandrademeyer