Het verlangen van volwassen dochters naar onvoorwaardelijke liefde

Sanne 06 oktober 2024
Vorig jaar kwam ik thuis te zitten met een burn-out. Door therapie heb mijzelf beter leren kennen, wat voel ik nou eigenlijk, waar komt dat nu vandaan en wat kan ik er zelf mee. Door de vele vragen die ik hierbij ontstonden ben ik gaan zoeken naar theorie, om beter te begrijpen wat er nu speelt. Zo stuiten ik op het boek ‘Moederhonger’. Het zinnetje op de kaft ‘Het verlangen van volwassen dochters naar onvoorwaardelijk liefde’, triggerde mij om het boek te gaan lezen. Ik heb namelijk ook een gevoel van gemis en vroeg mij af of dit wellicht moederhonger zou kunnen zijn. Ik hoopte op herkenning binnen het verhaal.

Helaas zijn mijn verwachtingen niet vervuld. In het boek wordt moederhonger breed toelicht, maar het is vooral gericht op diepgaande moederhonger. Hoewel ik fladderden herken, denk ik niet dat het bij mijn situatie aansluit.

Het boek neemt je stap voor stap mee in de theorie over moederhonger. De opbouw van de hoofdstukken is prettig, echter schiet de informatie binnen de hoofdstukken alle kanten uit. Dit komt door de veel verwijzingen naar theorie die zij zelf geraadpleegd heeft. Door al deze verwijzingen leest het voor mij moeizaam, voelt het langdradig en miste ik soms de rode draad. Er wordt weinig van uit haar eigen perspectief als therapeut beschreven, wat ik jammer vind.

Als moeder zijnde, was het voor mij soms moeilijk om de goede focus te houden. Gaandeweg ging ik het verhaal op mijn eigen moederschap projecteren, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Wat ik krachtig vond is dat de auteur hier ook bewust van is en dit in het begin van het boek ook meerdere keren wordt aangekaart. Het is de bedoeling dat je dit boek echt in de dochterrol leest.

Ben jij een dochter die haar moeder echt gemist heeft op wat voor manier dan ook en daardoor verslavingen ontwikkeld heeft, dan kan dit boek je inzicht geven om jouw eigen situatie beter te begrijpen. Laat je door mij recensie vooral niet tegenhouden. Het boek past gewoon niet bij mijn situatie.

2,5 ster

Krachtige quote uit het boek:

‘Helen doe je door je angst onder ogen te zien, door aanwezig te zijn bij de gewonde delen van jou die je moeder niet zag of niet kon verdragen’

@anhkhermes bedankt voor het recensie exemplaar

Meer recensies van Sanne

Asfalt is een verhaal over twee reizen die naar één bestemming leiden. Overgeleverd aan de gratie van de onbekenden die hen een lift geven, maken vier jongeren een tocht die hun leven voorgoed zal veranderen.