Bizar verhaal, realistisch en goed beschreven

schrijfMeike 12 mei 2025
Stranger than fiction staat er op de cover. Dat is een goede omschrijving van dit boek. Door de uitgebreide research die gedaan is en dat fragmenten uit dagboeken en brieven overgenomen zijn is duidelijk dat dit een waargebeurd verhaal is en dat het verhaal echt zo dicht mogelijk bij de feiten blijft. Het is niet gedramatiseerd, dat hoeft ook niet, het verhaal is van zichzelf al bizar genoeg. Hoe verschillend de diverse bewoners van Floreana dezelfde gebeurtenissen ervaren en beschreven hebben intrigeert me ontzettend. Elk van de bewoners krijgt een eigen perspectief waardoor je soms denkt te weten hoe het zit en dan toch weer gaat twijfelen als je verder leest.

Mijn angst dat het te veel een theoretisch verslag zou zijn was ongegrond. De feiten en fragmenten die in die tijd geschreven zijn, zijn heel knap verweven tot een goed lezend verhaal waarin je steeds door wilt lezen en wilt weten hoe het verder gaat.

Er werden wel erg veel verschillende personages genoemd, met name bezoekers van het eiland, waardoor ik soms in de war raakte met wie nou wie was.

De omgeving is mooi beschreven, de personages krijgen goed vorm, al blijft onduidelijk wat nou 'de waarheid' is. Of misschien bestaat die wel helemaal niet.

Meer recensies van schrijfMeike