Meeslepende biografie
Genoten van deze biografie over Renate Dorrestein. Altijd te paard, geschreven door Iris Pronk, is veel meer dan een portret van een bekende schrijver: het is een diep menselijk verhaal over overleven, veerkracht en de kracht van woorden.
Ik was diep onder de indruk van de hoofdstukken over de moeilijke jeugd van Renate en de aangrijpende zelfmoord van haar zusje. Pronk beschrijft dit met zoveel zorg en precisie dat je voelt hoe het doorwerkt in iemands leven en schrijverschap. Het geeft veel diepte aan de persoonlijkheid van de schrijfster die Renate later werd: scherpzinnig, empathisch, met humor als wapen tegen de zwaarte.
Wat me als verhalenonderzoeker bijzonder raakte, is hoe zichtbaar wordt dat Dorrestein haar leven niet ontvluchtte, maar er juist betekenis aan gaf door het te verwoorden. Ze gebruikte haar eigen pijn als grondstof voor verhalen die universeel werden. Dat is de essentie van storytelling: het persoonlijke transformeren tot iets waar anderen zich in herkennen. Een aanrader voor iedereen die van literatuur houdt, maar vooral voor wie wil begrijpen hoe verhalen ontstaan uit het leven zelf.