Indrukwekkend boek
Schaamte van Teus Lebbing is een indrukwekkend en gelaagd boek dat de sluipende werking van schaamte blootlegt. Met een combinatie van persoonlijke reflecties en indringende gesprekken met onder anderen Mark Tuitert en Bram Bakker, laat Lebbing zien hoe schaamte niet alleen verstikt, maar ook generaties lang kan doorwerken.
Ze beschrijft haar eigen worsteling met het zwijgen over haar vader en verkent hoe haar moeders pijn – geworteld in verlies en trauma – een diepgewortelde eenzaamheid in het gezin creëerde. Dit alles maakt Schaamte niet alleen aangrijpend, maar ook confronterend: een uitnodiging om je eigen verborgen schaduwen onder ogen te zien.
Wat dit boek zo krachtig maakt, is de manier waarop Lebbing de emotionele complexiteit van schaamte tastbaar maakt en tegelijk perspectief biedt. Ze onderzoekt het verschil tussen wie we denken te moeten zijn en wie we werkelijk zijn, en laat zien hoe bevrijdend het is om die keten van schaamte te doorbreken.
Haar zoektocht is zowel persoonlijk als universeel en biedt herkenning en troost. Door haar vader niet alleen als slachtoffer te zien, maar als een mens van vlees en bloed, doorbreekt ze het zwijgen en opent ze ruimte voor heling. Schaamte is een absolute aanrader voor iedereen die wil begrijpen hoe deze stille kracht ons leven beïnvloedt, en hoe we ons ervan kunnen bevrijden.