Keuzes in oorlogstijd

Sijtje1998 28 december 2022
Yeva’s dagboek vertelt het verhaal van de 12 jarige Yeva, een doodnormale Oekraïnse tiener. Op 24 februari 2022 wordt zij, net als veel van haar landgenoten, opgeschrikt door het geluid van explosies. Rusland heeft besloten het land binnen te vallen. Yeva besluit een dagboek bij te houden, waarin ze haar lezers meeneemt in haar belevingen tijdens de oorlog en de daaropvolgende vlucht uit Oekraïne. De hoofdstukken zijn ingedeeld per dag, en worden vooraf gegaan door een aantal internationale krantenkoppen. Hierdoor worden Yeva’s verhalen gekoppeld aan de feitelijke gebeurtenissen in Oekraïne wat maakt dat je haar verhalen meer in de context kunt plaatsen. Naast dat Yeva ons meeneemt in de angst van de oorlog, leren we Yeva ook kennen als een vrolijke tiener die houdt van tienerdingen. Het geheel wordt aangevuld met foto’s en chatberichten, wat het verhaal nog levendiger maakt.

Yeva’s dagboek is bovenal een boek van keuzes. Wat doe je als plotseling je leven compleet verandert? Blijf je thuis om je bezittingen te beschermen? Sla je op de vlucht? En zo ja, blijf je dan in je eigen land of vertrek je naar het buitenland? De keuzes die Yeva en haar oma maken voor en tijdens hun reis bepalen mede hun uiteindelijke eindbestemming: Ierland. Het mooie aan dit boek is dat Yeva ons ook meeneemt in de keuzes en verhalen van haar vrienden. Zij belanden allemaal op heel verschillende plekken en leiden daardoor zeer verschillende levens door de keuzes die zij hebben gemaakt.

Het boek leest erg prettig. Wel wisselt de schrijfstijl tussen kinderlijk op het ene moment, en erg volwassen op een ander moment. Ik vind het daarom moeilijk om aan te geven voor welke leeftijdscategorie dit boek is bestemd. Daarnaast vind ik het jammer dat we Yeva als persoon maar erg oppervlakkig leren kennen. Maar als je op zoek bent naar een boek wat makkelijk wegleest, over een zeer actueel onderwerp, en benieuwd bent naar Yeva’s ervaringen dan raad ik je zeker aan om dit boek te gaan lezen!

Meer recensies van Sijtje1998