Zilte windsels suikerwier
Zilte windsels suikerwier geschreven door Inge Nicole
Het boek Zilte windsels suikerwier opent met een motto van Jean Cocteau: ‘Vriendschap is een verborgen liefde’. Dat is een prachtig thema waaruit je alvast kunt opmaken waar het in dit verhaal om zal draaien.
Het gaat om de twee jongeren Duifje en Rayan, die beiden met een grote uitdaging in hun leven worstelen. Duifje heeft onlangs de boodschap gekregen dat zij Diabetes type 1 heeft. Dat is een auto- immuun ziekte waardoor het suikergehalte in het bloed niet meer constant is, maar gaat schommelen. Dit heeft grote gevolgen en zij moet gaan leren wanneer zij insuline bij moet spuiten en wanneer niet. Deze ziekte geeft haar heel veel beperkingen en zorgen.
De jongen die zij tegenkomt, heet Rayan en ook hij heeft zo zijn uitdagingen. Rayan is gevlucht en lijdt onder zijn herinneringen die worden opgeroepen door gebeurtenissen in het heden.
Inge Nicole slaagt er overtuigend in deze karakters bij elkaar te brengen. Ze ontmoeten elkaar in een verlaten gebied, bij een spoorbiels. Rayan wil liever niet praten over wat hij heeft meegemaakt. Hij is op zoek naar een vriend. En dat geldt ook voor Duifje.
Ondertussen wordt in het verhaal ook het leven van tante Iris meegenomen. Zij heeft ook diabetes type 1 en we lezen hoe verwoestend deze ziekte kan zijn, niet alleen voor het lichaam, maar ook voor het sociale leven.
Inge Nicole schrijft prachtig en gedetailleerd over de belevenissen van de personages. Het wordt nergens melodramatisch. De schrijfster zet ironie in om het verhaal dragelijk te houden.
Voor jongeren is dit een heel geschikt boek, omdat we in de huid kruipen van twee jongvolwassenen die met een afschuwelijk gegeven moeten leren leven. Tegelijk leren deze jonge mensen het gegeven als een gegeven te aanvaarden, hoe erg het ook is. Dat is een leerzaam uitgangspunt en maakt het goed bespreekbaar in de klas. Hoe ga jij om met jouw uitdagingen in het leven? Wat vertel je daar over aan andere mensen? Stel je je open en kwetsbaar op? Durf je dat?
Ja, ik vind dit een waardevol en bijzonder goed geschreven boek. Helaas ben ik niet bij machte om deze op de shortlist van de Libris literatuurlijst te zetten. Dat is jammer, het verhaal heeft me echt diep ontroerd.
‘Aan land is het niet veel beter daar verdrinken mens en dier in een overvloed aan ontbering’ schrijft Inge Nicole in een gedicht. En daarom is vriendschap zo belangrijk. Mensen zijn er voor elkaar.
Zilte windsels suikerwier is een uitgave van uitgeverij In de Knipscheer en is uitgegeven in 2025. De fraaie illustraties zijn van de auteur zelf.
Sjoerd van Berkel
Juli 2025