Weer een Steve Jobs gevoel

SofiKelleri 03 maart 2025
Recensie: Elon Musk – Ashlee Vance

Ashlee Vance’s biografie Elon Musk leest als een moderne odyssee: een jongen met een moeilijke jeugd, een nerd met grootse dromen, die zich opwerkt tot een van de machtigste en rijkste mensen ter wereld. Het boek is vlot geschreven en schetst een fascinerend beeld van Musk’s genialiteit, werkethiek en grenzeloze ambitie.

Maar net zoals bij Steve Jobs van Walter Isaacson blijft er na het lezen een ongemakkelijk gevoel hangen. Musk is een visionair, dat staat buiten kijf. Zijn obsessie met ruimtevaart, elektrische auto’s en kunstmatige intelligentie heeft sectoren op hun kop gezet. Maar zijn meedogenloosheid, egocentrisme en onvoorspelbare gedrag roepen serieuze vragen op.

Hoe gezond is het dat zulke mannen, die duidelijk buiten de sociale norm vallen, zoveel macht en invloed hebben? Wanneer miljardairs geopolitieke spelers worden en zelf beslissen over oorlog en vrede, raketten en netwerken, schuiven we dan niet stilaan naar een technocratische dictatuur? Dit boek is niet alleen een biografie, maar ook een waarschuwing. Want bewondering en angst liggen soms akelig dicht bij elkaar.

Meer recensies van SofiKelleri