Boeiend, onthutsend

Stan Stan
15 mrt 2021

In de wraak van Diponegoro beschrijft Martin Bossenbroek op diepgaande en indringende wijze de strijd voor onafhankelijkheid van Indonesie. Op knappe wijze volgt hij in eerste instantie de ontwikkeling van Diponegoro een van de helden uit de Indonesische geschiedenis om vervolgens via de opkomst van Soekarno de onafhankelijkheidsstrijd te volgen en af te ronden.
Het resultaat is een prachtig tijdsdocument over een belangrijke fase in de geschiedenis van Nederland en Indonesie. De soms goede en soms bedenkelijke politieke rollen van personnen en landen worden knap weergegeven. Treurig om achteraf te analyseren hoe het allemaal anders had kunnen lopen en het voorspelbare, onafhankelijkheid van Indonesie, beter en geleidelijker tot stand had kunnen komen.
Ik heb voorafgaand aan dit boek ook “Revolusie” gelezen wat wat rauwer is en meer inzicht geeft in de gruwelijkheden die aan beide kanten hebben plaatsgevonden. Dit boek gaat meer in op de politieke processen. Net als Revolusie is dit een boek wat ik iedereen aanbeveel. Geeft meer inzicht in een stukje geschiedenis waar wij als nederlanders ons niet altijd van onze beste kant hebben laten zien en wat lang heeft geduurd voordat dit echt een thema werd.

Meer recensies van Stan