Advertentie
De boerenoorlog

De boerenoorlog

48
Gelezen 54 Aan het lezen 5 Wil ik lezen 32 Favoriet 6 Recensies 4
Non-fictie Artikelen 1 Lijsten 2 Top25's 2   Topics 0
Oorsprong van de apartheid. Eerste mediaoorlog. Voorproefje van de Eerste én de Tweede Wereldoorlog. De Boerenoorlog (1899-1902) behoort tot de meest intrigerende conflicten in de moderne geschiedenis. Het verschil in status tussen supermacht Groot- Brittannië en de twee nietige Boerenrepublieken Transvaal en Oranje Vrijstaat, bewoond door afstammelingen van Nederlandse kolonisten, was bizar groot. Toch moesten de Britten heel ver gaan om de oorlog te winnen, tot en met systematische terreur tegen de burgerbevolking.

De Boeren leken ten onder te gaan, als tragische helden van een afgesloten tijdperk. Maar na het verlies van de oorlog wonnen ze de vrede. Ze herschiepen Zuid-Afrika in een land van blanke meesters en zwarte knechten. Na het einde van de apartheid werden de rollen omgedraaid. Opnieuw lijken de Boeren ten onder te gaan, nu als tragische schurken. Alle aanleiding om terug te kijken op de oorlog die Zuid-Afrika verscheurde, tot op de dag van vandaag.

Martin Bossenbroek, auteur van historische klassiekers als Holland op zijn Breedst en De Meelstreep, vertelt het hele verhaal, inclusief de cruciale Nederlandse inbreng. Hij verplaatst zich in alle partijen en volgt drie kleurrijke hoofdpersonen op de voet: de Nederlandse jurist Willem Leyds, de Engelse oorlogsverslaggever Winston Churchill en de Boerencommando Deneys Reitz. Nooit eerder werd de Boerenoorlog zo compleet en zo beeldend beschreven.
Genre
Geschiedenis & Politiek
Moderne geschiedenis (1870-heden)
Uitgeverij
Athenaeum-Polak & Van Gennep
Laatste editie
16 november 2012
ISBN
9789025369941 , 9789025369934 , 9789025302429 , 9789049804015 , ...
+

Boekinformatie wijzigen

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Recensies

MARTIN BOSSENBROEK: DE BOERENOORLOG

door: Madelon 2 likes ebook
Martin Bossenbroek schreef een zeer goed boek over De Boerenoorlog. Hij heeft er terecht de Libris Geschiedenis Prijs voor gekregen. Het boek leest als een trein (toepasselijke woordspeling). Al lezende kwam ik erachter dat De tweede Boerenoorlog – Zuid-Afrika; 1899-1902—een voorproefje was van...

Flink boek, enorm vergeten periode...

door: Boekenbuizerd2019 1 like
Orlando Figes evenknie, maar nu over een vrij onbekende periode, ondanks de vele straatnamen en wijken zoals Transvaal. Ben een feiten freak, dus ik kon mijn hart ophalen. Heb het wel een paar keer weggelegd en iets anders gelezen, maar het blijft boeien. Knap geschreven, helder en er zijn momenten...

oef wat een klus om het te lezen

door: Mara 1 reactie 1 like
Een weergave van de geschiedenis van de boerenoorlog. Politiek, veldslagen, schermutselingen, paarden, ossen. leuk om te lezen hoe Churchill in de politiek is begonnen en wat de oorsprong is van de huidige situatie in Zuid-Afrika. Waardoor je er meer van begrijpt. Ook de politiek van imperiaal...

Top 3 boek aller tijden

door: dijkdtt
Gelijkheid, verbroedering, vaderlandsliefde en underdoug in 1... Lees dit boek als je van geschiedenis en Nederland houdt.

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook