Advertentie
Fout in de Koude Oorlog

Fout in de Koude Oorlog

6
Gelezen 6 Aan het lezen 1 Wil ik lezen 7 Favoriet 2 Recensies 1
Non-fictie Artikelen 1 Newsroom 2 Lijsten 1   Topics 0

Wie was er eigenlijk niet fout in de Koude Oorlog? Dwepen met linkse dictators, met Stalin, Mao en Fidel Castro - ja, dat was natuurlijk ongelooflijk fout. Maar de Amerikanen aanmoedigen in Vietnam en rechtse dictaturen als die van Franco en Salazar verdedigen - was dat niet net zo fout? Ook de vredesbeweging met al haar goede bedoelingen - die speelde alleen maar Moskou in de kaart. De Koude Oorlog, het allesoverheersende conflict tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie (1945-1989), plaatste alle Nederlanders voor existentiële dilemma's. Vrijwel niemand ontsnapte aan bedenkelijke keuzes. Zeker de tegenpolen Joris Ivens en Joseph Luns niet. Zij waren zo fout als maar kon. Ivens in de ogen van rechts, Luns in die van links. De cineast en de staatsman. Verstokt communistisch partijganger tegenover aartsconservatief minister en NAVO-chef. In Fout in de Koude Oorlog vormen hun tegengestelde keuzes de leidraad. Beiden van internationale allure, in direct contact met de groten der aarde, in Oost en in West. Totaal verschillend in ideologie, karakter, levensstijl en in publieke waardering. Toen het communisme eind jaren tachtig ineenstortte, werd 'paria' Ivens curieus genoeg in de armen gesloten en superpatriot Luns juist van zijn voetstuk gestoten.
Martin Bossenbroek verweeft deze twee bijzondere levenslijnen met een indringende en verhelderende analyse van het hele panorama aan foute keuzes die de Koude Oorlog aan Nederland opdrong. Van de Derde Weg tot atoomspionage, van het Oud-Strijders Legioen tot de Rode Jeugd, van het militair-industrieel complex tot de vredesdemonstraties.

Genre
Geschiedenis & Politiek
Geschiedenis algemeen
Aantal pagina’s
300
Uitgeverij
Bert Bakker
Laatste editie
27 september 2016
ISBN
9789035136922 , 9789035140592
+

Boekinformatie wijzigen

Lezerswaarderingen

5 3 4 2 3 1 2 0 1 0

Artikelen over Fout in de Koude Oorlog

Hebban Sterrenparade (38)
09 oktober 2016 12 reacties
  Meer artikelen

Hebban Newsroom

  Meer artikelen

Andere media

Volkskrant:
NRC:

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic

Recensies

Voor wie het weten wil.

door: Willem Hellinga 1 like
Voor iedereen die in politiek en geschiedenis geïnteresseerd is een goed opgezet en goed geschreven verhaal. Of eigenlijk twee levensverhalen. De één over Joris Ivens en de ander over Joseph Luns. Een cineast en een politicus, een linkse en een rechtse pool in de koude oorlog waarin polarisatie...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook