Een veelbelovend debuut van een jonge schrijfster

StanKelder1993 11 juni 2020
In de eerste plaats: wat staan er een prachtige tekeningen in. Echt heel mooi! Ik benoem dit nu alvast, omdat ik er later niet meer op terug zal vallen. De magie van Harry Potter, het avontuur van De Grijze Jager en de gruwelijkheden uit de Hunger Games: zo wordt het boek van Jennifer Wagemans omschreven. Die belofte lost ze zeker in! Maar voordat ik wat meer vertel over wat ik van het boek vond, zal ik in het kort zeggen waar haar eerste boek in de Pendarreeks over gaat. Wat begint als een gewone tienerdag in het leven van beide Juul (spreek uit als Sjuul) en Jake verandert in een nachtmerrie wanneer ze van locatie wisselen. Ineens zit een sinistere faciliteit hen op de hielen, waarvan de lezer niet weet waarom en hoe. Tijdens het spijbelen naar een excursie naar een museum... gaan Jake en Juul naar een geheime magische bibliotheek! Pas dan begint het avontuur vol mysterie en spanning.

Saillant detail: niet alleen leest het boek als een trein weg, ook voor haar drie jaar jongere broertje heeft ze in niet al te ingewikkelde taal een prachtig verhaal neergezet. Ik heb ervaren dat het boek niet altijd voor de jongste doelgroep uit de YA is, maar qua avontuur en fantasie dan weer wel (als je sommige gruwelijkheden weghaalt). Ik vond het een prachtig boek om te lezen, waar ik soms zeker heb moeten puzzelen wat er precies aan de hand was in boek 1. Natuurlijk weet ik dat het in de vervolgboeken haarfijn zal worden uitgelegd, maar stiekem als lezer was ik misschien iets te ongeduldig van wat er nou precies aan de hand was. Dit is alleen maar een compliment naar Jennifer Wagemans, omdat ze mijn fantasie zeker heeft weten te prikkelen. Waarom zit er in hemelsnaam een sinistere faciliteit achter Jake en Juul aan, wat voor geheimen verbergt de bibliotheek nog meer en wat zijn nou De Legendes van Pendar? Waar is Pendar?

De kracht in dit verhaal zit in de goede afwisseling tussen fantasie en realiteit, waarbij Jake en Juul inderdaad soms moeten vechten voor hun leven. Ik moet heel eerlijk zeggen dat dit een veelbelovend debuut is, waaronder er twee kanten van de medaille zijn: aan de ene kant is pas aan het einde van het verhaal helder is wat het overkoepelende verhaal is, maar aan de andere kant zat ik als lezer soms te gissen welke kant het op zou gaan, waar ik het idee had dat er soms meer aandacht was voor één bepaalde verhaallijn, terwijl uiteindelijk de andere verhaallijn misschien nog wel belangrijker was. De locatiewisselingen kwamen voor mij soms wat plotseling, de wisseling van het "ik-perspectief" zorgde heel af en toe voor verwarring, en persoonlijk vond ik het jammer dat ik zo weinig hoorde over de faciliteit, waar Jennifer in de eerste plaats een geweldige hook had voor de lezer. Maar misschien komt dat later nog, want wat ik gelezen had, was natuurlijk deel 1. Maar om echt negatieve punten te noemen, moet je eigenlijk ver zoeken, en met een gigantische loep kijken, want de dialogen waren daarentegen kraakhelder, levendig en filmisch. Ik vind echt dat Jennifer Wagemans een mooie fantasie heeft en echt een originele invalshoek heeft gekozen wat betreft het plot: degenen die het boek helemaal hebben gelezen weten waarom. Ook vind ik dat Jennifer haar belangrijkste personages haarfijn heeft omschreven en ze hebben alle twee echt een eigen karakter gekregen. Mijn complimenten! Wat elke personage zegt, doet, denkt en voelt komt uitstekend op het papier terecht. Voor een beginnende schrijfster vind ik dit echt onwijs knap!

Conclusie: het is een veelbelovend debuut dat zeker uitnodigt om verder te lezen. Ze heeft me zeker op het puntje van mijn stoel (in mijn geval mijn bed) laten zitten en erg laten meeleven met de magnifieke avonturen van Jake en Juul!

Meer recensies van StanKelder1993