Iets meer toevalligheden dan in deel 1 t/m 3, maar zeker de moeite waard.
Dit boek beschrijft de zoektocht van Cece, de vierde zus. Haar roots blijken in Australië te liggen en ze gaat op zoek naar haar relatie tot Kitty Mercer, die als jong meisje vanuit Schotland naar Australië reist en zich hier uiteindelijk vestigt.
Ook in dit boek krijgt de hoofdpersoon een familiegeschiedenis voorgeschoteld die teruggaat tot de vorige eeuw. Maar anders dan in de andere verhalen vond ik het minder makkelijk om mezelf te verplaatsen in de hoofdpersoon van het 'voorouderverhaal'. Ik denk doordat ik het karakter iets te makkelijk vond switchen van keuzes maken die anderen pijn zouden doen naar ineens weer keuzes maken die vooral heel erg volgens de moraal waren. En er waren een aantal dingen die niet helemaal geloofwaardig overkwamen. Maar goed, het eerste kun je natuurlijk ook zien in het daglicht van die tijdsgeest. Wat het tweede betreft, vond ik dit boek ook wel iets weg hebben van een sage, en er ís ook een bestaande sage in verwerkt. Dus dan mogen er ook toevalligheden voorkomen en die zijn er ook genoeg in Parel.
Ondanks dat ik dit deel iets minder vond, is het toch fascinerend hoe de auteur ook hier weer allerlei historische feiten en verhaallijnen heeft geïntegreerd. Je leert wederom weer hoe het leven op bepaalde continenten eruit ziet in het nu en vroeg in de vorige eeuw en je leert meer over het soms harde leven van de Aboriginals. Zonder Parel geen Zeven Zussen, dus lees dit deel vooral ook.