Een leven, grondig bestudeerd

Op een groot aantal momenten vond ik Een Schitterend Vergeten Leven belangwekkend, op andere momenten werd de stortvloed aan data en namen me iets teveel. Toch is het een lezenswaardig boek.
Auteur Toni Boumans deed ettelijke jaren onderzoek naar het leven van Frieda Belinfante en deed dat zéér grondig. Een Schitterend Vergeten Leven is dan ook geen roman en komt daar op geen enkel moment in de buurt. Het is een nauwgezet verslag van het leven van Belinfante, zonder meer een uitzonderlijke vrouw. Frieda Belinfante was een verzetsstrijder in WO II en maakte een opmerkelijke carrière in de muziekwereld. Belinfante stak met kop en schouders boven de massa uit. Dat deed ze in haar levensjaren van 1904 tot 1995, maar wanneer ze nu zou leven, zou ze dat nog steeds doen. Ze had een onverwoestbaar nuchter en optimistisch karakter, was gefocust op haar doelen en deed ijverig en zonder morren wat nodig was om die te bereiken. Daarnaast was haar morele kompas loepzuiver en bezat ze ongekend goede sociale vaardigheden. Dat ze bereikte wat ze bereikte, is vanuit dit licht bezien, verklaarbaar. En zeker in dit opzicht is auteur Toni Boumans te prijzen voor haar inspanningen om ons, zelfs na de door haar gemaakte documentaire over het leven van Belinfante, nog vollediger te informeren via dit boekwerk.
Frieda Belinfante had een Joodse vader maar was desalniettemin een drijvende kracht achter een broodnodige aanslag op het bevolkingsregister tijdens WO II. Toch ontkwam ze aan de nazi's, in tegenstelling tot veel van haar familieleden. Na de Tweede Wereldoorlog wist ze het in de muziekwereld ver te schoppen, onder meer als succesvolle dirigent, iets wat voor vrouwen in haar tijd bijzonder was .
In de LHBTQ gemeenschap is Een Schitterend Vergeten Leven wellicht een mustread, dit omdat Belinfante lesbisch was en ook aan haar verlangens toegaf. Ze is een lichtend voorbeeld op dit vlak . Maar in mijn stukje tekst hier op Hebban wil ik er ook op wijzen dat de persoon Frieda Belinfante voor iedereen een voorbeeldfunctie kan vervullen. Tijdens haar leven kende ze dan ook een grote en alsmaar groeiende schare aan bewonderaars, bestaande uit zowel vrouwen als mannen. Ze was geliefd vanaf haar geboorte tot aan haar dood. Ook ik heb haar in mijn hart gesloten.
Auteur Toni Boumans is geslaagd in haar opzet. Frieda Belinfante staat op de kaart. Lezers zullen haar niet snel vergeten.

Meer recensies van Suzanne GenietvanLezen