Heel waardevol
Ik zal hem nooit meer papa noemen van Carolien Darian is een intens en indringend verhaal over seksueel misbruik binnen het gezin. Het boek is geschreven vanuit het perspectief van een kind dat jarenlang gevangen zit in een nachtmerrie, terwijl de buitenwereld niets vermoedt. Carolien slaagt erin om deze pijnlijke werkelijkheid met rauwe eerlijkheid en aangrijpende details over te brengen, zonder het ooit te laten ontsporen in sensatie.
Wat dit boek zo krachtig maakt, is de combinatie van kwetsbaarheid en veerkracht. Je voelt de verwarring, de schaamte en het verlangen naar veiligheid bij elk hoofdstuk. De schrijfstijl is toegankelijk en meeslepend, waardoor je als lezer diep in het verhaal wordt gezogen. Het is haast onmogelijk om het boek weg te leggen.
Ik zal hem nooit meer papa noemen is geen gemakkelijke leeservaring, maar wel een noodzakelijke. Het laat zien wat er gebeurt als het ondenkbare zich achter gesloten deuren afspeelt, en hoe belangrijk het is dat slachtoffers een stem krijgen. Dit boek is niet alleen een getuigenis van overleving, maar ook een krachtig pleidooi voor openheid en erkenning.
Wat dit boek voor mij extra waardevol maakt, is dat het laat zien hoe complex de dynamiek van misbruik en geheimhouding is, en hoe belangrijk het is dat professionals werkelijk luisteren en durven doorvragen. Het is een pleidooi voor moed, erkenning en systemisch kijken naar veiligheid in gezinnen.