Wat maakt een thuis een thuis?
Al wat goud op de bergen is:
Toen ik dit boek mocht lezen deed dit mij erg denken aan; ‘de zwarte met het witte hart’. De thema’s die in beide boeken naar voren komen zijn; discriminatie, racisme, afkomst, identiteit, loyaliteit.
En de vraag; is het mogelijk wanneer je al dan niet gedwongen keuzes moet maken, gelukkig te zijn met die keuze?
En wat zou jezelf gedaan hebben?
Het verhaal gaat over twee zusjes die er alleen voor komen te staan na het overlijden van hun vader; Ba.
Lucy de oudste, droomt van een meisje, meisje leven, waarin ze haar intelligentie kan gebruiken en tot bloei kan komen. Met mooie jurken en alles wat erbij komt kijken. Mee ingegeven door de invloed van de moeder; ma.
Sam, de tweede, is opgegroeid met de gedachte dat het beter is een jongen te zijn. Zij is de stoere van de twee, durft meer.
Het boek is onderverdeeld in vier delen.
Deel één geeft weer hoe het met de zusjes gaat na het overlijden van hun vader. Ze worstelen met henzelf, de omgeving en de taak hun overleden vader volgens de traditie een laatste thuis te geven.
Deel twee is een terugblik op hoe ze in die omstandigheden terecht zijn gekomen; vader leeft nog en moeder is prominent aanwezig. Armoede, worstelen om werk, eten en drinken zijn de thema’s.
Deel drie vertelt het verhaal met als stem, de overleden vader. Dit deel vond ik erg sterk en ook plezierig om te lezen; de zinnen waren wat vloeiender en gaf ook inzicht in de keuzes die Ba en ma gemaakt hebben.
Deel vier geeft de huidige situatie weer; Lucy die vijf jaar na de scheiding van haar zusje Sam haar eigen weg denkt gevonden te hebben. En Sam die terugkomt om afscheid van haar zus te nemen. Ze heeft na wat omzwervingen de beslissing genomen om de overtocht te maken naar het land aan de andere kant van de oceaan.
De schrijf stijl is haast poëtisch te noemen. In deel vier wordt een beschrijving gegeven van de stad die dodelijk kan zijn en levens neemt: meestal zijn het de bergen zelf die dodelijk zijn, in deze stad zeven, die elk jaar huizen losschudden zoals een hond de vlooien uit zijn vacht.
Of; een beschrijving van de tocht die ze met z’n tweeën maken; …nog een kruising, nog een kruising, goud, gras, gras, goud, gras, goud……
‘Wat maakt een thuis een thuis?’, is de vraag die als rode draad door het hele boek heen loopt.
Hebben Lucy en Sam een antwoord kunnen vinden? Dit is aan de lezer om te beantwoorden.
Ik vond het een prachtig en overtuigend boek. Het geeft duidelijk weer hoe de situatie was in de tijd van de immigranten die vanwege de goudkoorts of om andere persoonlijke redenen de oversteek waagden.
De link kan al snel gelegd worden naar de huidige tijd met immigranten die om verschillende redenen een oversteek maken naar andere oorden. Dus alleen daarom al een zeer eigentijds boek!