Zeer knap debuut !
Ik hou van dit boek: een beetje humor, een beetje tragiek gecombineerd met een fijne schrijfstijl en onverwachte plotwendingen.
De hoofdpersoon Herman met z'n knikkers, zijn oom die in het leger zat, zijn ouders: zelfs wanneer je uit een gezond en fijn gezin komt herken je hem direct. Iedereen heeft wel eens met een Herman op school, op de padvinderij of in een bus gezeten. Iedereen heeft wel eens geknikkerd. En iedereen heeft wel iets waarmee je je makkelijk met de hoofdpersoon identificeert. Ik vind het zeer knap hoe Olthoff alle facetten uit het leven van Herman bij elkaar brengt in dit boek. Vooral het pestverleden van Herman beschrijft ze eng realistisch en riep bij mij weer diverse associaties met mijn eigen pestkoppen van de middelbare school op. Knap vind ik dat.