Historische roman
Na de film Practical Magic te hebben gezien, was ik ontzettend benieuwd naar dit boek. Dit is het boek waar Alice Hoffman terug gaat naar de oorsprong van de familievloek van de Owens familie.
Het begint allemaal bij Maria die als baby achtergelaten wordt op het Engelse platteland. Ze wordt gevonden door Hannah Owens en deze leert haar alles over geneeskrachtige kruiden en de Naamloze Kunsten. Dit vond ik persoonlijk het mooiste gedeelte in het boek. Het voelt allemaal erg sprookjesachtig aan.
Uiteindelijk reist Maria samen met haar beschermdier Cadin naar een tropisch oord waar ze een man leert kennen die haar de liefde verklaard. Ze wordt door hem bedrogen en reist hem achterna naar Amerika. Daar zal ze ook de vloek uitspreken waar de rest van haar nakomelingen mee te maken zullen hebben. Tijdens alle reizen die Maria maakt leert ze alles over de liefde, verraad, heksenvervolgingen en mensenkennis.
Het begin van het boek is zoals een sprookje, daarna voelt het meer als een historische roman. Ik raakte geïnspireerd om de geschiedenis van Salem op te zoeken door het lezen over de puriteinse kerk en de heksenvervolgingen. Bijzonder dat een aantal figuren in het boek daadwerkelijk bestaan hebben. En dat er een echte muur stond op Wall Street!
Toch viel het boek me een beetje tegen. Ik voelde geen connectie met Maria, ze bleef te afstandelijk in het verhaal. Vooral vanaf het tweede deel. Heel jammer want Hannah vond ik wel een toegankelijk personage en kreeg ik wel meer feeling bij. En ik miste toch ook wel een beetje magie. Ondanks dat ik het als historische roman een vermakelijk boek vond. Ik had gewoon net wat meer fantasy verwacht en dat Maria wat meer voor me zou gaan leven.