Jongbloed
Voor de fans van Vampire en Dark Academia, dit klinkt toch wel te goed om waar te zijn vindt je ook niet? Maar is het dat ook? De naam Sasha Laurens kende ik voordat ik Jongbloed ontdekte nog niet, maar Dutch Venture Publishing weet vaker onbekende pareltjes te vinden in de Young Adult wereld. Aangezien ik wel fan ben van vampier boeken en altijd wel nieuwsgierig ben naar welke draai iedere schrijver eraan geeft trok dit boek mij direct aan. Ook door de felle, vrolijke, jeugdige cover voelde ik me erg aangetrokken tot het boek. Meestal als je hoort Vampire en Dark Academia dan verwacht je meteen een hele donkere setting maar dit had ik nu totaal niet. Ben je net zo nieuwsgierig als mij? Lees dan snel verder!
Jongbloed is een standalone. Met deze informatie naar het boek kijkend valt het enorm op dat de schrijfster heel veel van haar passie in het boek wilde stoppen. Door de beperkte aantal pagina’s waarin het verhaal gegoten is mist er op meerdere plekken de nodige diepgang wat het boek nog beter had kunnen maken. Laurens heeft meerdere belangrijke maatschappelijke problemen weten aan te kaarten zonder af te doen aan het verhaal wat ze voor ogen had. We hebben te maken met twee queer personages, maar het gaat dieper dan de LGBTQIA+ gemeenschap. Ze gebruikt dit en het feit dat het een elitaire school is om ook racisme en het klassensysteem aan te kaarten. Laurens maakt veel kritiek, maar zo nu en dan wel goed verstopt in ook simpelweg een heerlijk verhaal dat lekker weg leest als je niet zo kritisch kijkt naar haar ieder woord.
Het mooie aan het verhaal is dat we te maken hebben met twee zeer verschillende hoofdpersonages. Aan een kant hebben we Kat, iemand die totaal niet past in het elitaire wereldje waarin ze terecht is gekomen en niet zo goed weet wat ze ermee moet, en aan de andere kant Taylor. Zij hoort in dit wereldje thuis en weet haar mannetje te staan. Ze weet wat ze wil en is niet bang om zichzelf te zijn. Doordat de meiden een verleden met elkaar hebben is er al snel een sterke chemie duidelijk tussen hen. Dit maakt het wisselen van perspectief tussen de hoofdstukken door erg spannend.
Ondanks dat Laurens er een verhaal met een duidelijke achtergrond en mening van heeft gemaakt heeft ze er ook voor gezorgd dat het nog steeds heel toegankelijk is voor iedere leeftijd. Het is een young adult boek dat op verschillende niveau’s gelezen kan worden. Het kan zeker luchtig gelezen worden want het is een heel pakkend en uniek verhaal. Een kostschool met vampieren die synthetisch bloed drinken en vergiftigd worden als ze van mensen drinken, een draai die ik nog niet eerder heb gezien en me zeker wel aanspreekt om meer verhalen over te lezen. Ondanks de luchtige aard zitten er voor de wat volwassenere lezers genoeg kritiek in om eens goed na te denken over de achterliggende gedachte van het boek. Iedereen zal dit anders interpreteren en dit maakt het zeker een mooi boek dat de moeite waard is!