Robin Roover is een aanrader
Elke zomervakantie gaat Robin Roover met zijn mama op reis.
De bestemming wordt altijd geheim gehouden voor Robin en is dus steeds een verrassing. Robin hoopt op een zonnig strand waar hij kan surf boarden.
Helaas, ze gaan met hun oude camper naar Wales, waar zijn mama gaat bijverdienen in Lingerton Castle. Robin maakt snel vrienden : Marc Lingerton is de zoon van de kasteelheer en Gwenn is een stoer meisje uit het vissersdorpje.
Cat is de zwarte en slimme Briard (hond) van Gwenn.
In het machtige kasteel wordt er een eeuwenoud kruis tentoongesteld dat te maken heeft met het dorp. De twee broers McGinty die het kruis – tijdens de kruistocht hebben gestolen – woonden in Lingerton Castle.
Dit waardevol kruis wordt op de eerste nacht van de tentoonstelling gestolen.
Robin, Marc, Gwenn en Cat proberen te achterhalen wie de dief is.
Robin komt te weten dat op het kruis belangrijke informatie staat over een verborgen schat. Gelukkig heeft hij hier een stiekeme foto van genomen.
Maar hij is niet de enige die dit weet …
De drie vrienden (en hond) vinden geheime gangen onder het kasteel en een klein ontbrekend stukje van het kruis. Zo wordt het duidelijk waar de schat precies ligt.
Dankzij Irvin, de trouwe butler van Marc, komen ze twee wetenschappers op het spoor die het kruis willen stelen.
Irvin biecht op dat hij het kruis heeft ‘verstopt’ uit voorzorg.
Bij toeval vindt Robin nog een andere geheime weg die leidt naar een toegang waar het – volledige – kruis moet ingelegd worden om te openen.
Het wordt heel spannend door de vele boobytraps maar de vrienden overleven het allemaal !
De laatste deur tot de schat krijgen ze niet open, maar dokter Willard en professor Brandons zijn achter hen aan gekomen. De twee wetenschappers hebben echter gereedschap EN wapens bij.
Ze overmeesteren Irvin en vinden de schatkist. De kist is LEEG door een vloek, zogezegd van één van de McGinty-broers.
Door een verloren zakdoek met de initialen P.L. komen Robin, Marc, Gwenn, Cat en Irvin bij de priester van het dorp terecht.
De brave priester had dokter Willard geholpen bij zijn onderzoek maar wist niet dat de wetenschapper de schat in zijn kerk verborgen hield. De vloek was dus nep en door dokter Willard bedacht.
Wanneer de jongeren de schat vinden in de kerk, is dokter Willard hen opnieuw op het spoor en bedreigt hij hen met een geweer.
De heldhaftige priester slaat de dokter bewusteloos met een zwaar, zwart boek.
Het kruis en de schat worden tijdelijk tentoongesteld in het kasteel en nadien terug naar Londen gebracht.
Mening
Het was een spannend en grappig boek.
Ik vond het goed dat het verhaal zich in Wales afspeelde want daar heb je zo van die geheimzinnige kastelen.
Robin was in het begin van het boek wel wat te veel aan het zeuren over de vakantiebestemming.
Maar toen hij nieuwe vrienden maakte, werd zijn humeur beter en voor mij ook plezanter.
Butler Irvin praatte altijd op zo’n butlerachtige en beleefde manier tegen iedereen, dat was wel grappig.
De naam van de hond van Gwenn, Cat, vind ik wel een beetje raar gekozen.
Ik zou graag nog een boek van Robin Roover willen lezen.