Een positief, realistisch en ontroerend verhaal
Nieuwsgierig geworden naar het boek, omdat het verhaal een multiculturele vriendengroep betrof, besloot ik mij in te schrijven voor een exemplaar van ‘Het begon op Paaspop’.
Van dat besluit heb ik absoluut geen spijt gekregen!
‘Het begon op Paaspop’ is een boeiend verhaal over vier vrienden, twintigers die zoekende zijn. Het boek geeft een mooi inkijkje in het leven van twintigers in deze tijd. Wat zijn de problemen waar jonge mensen van nu tegenaan lopen? Verschillen die zoveel met de problemen van de oudere generatie, de ‘boomers’ zoals de jongeren hen nu noemen? Het blijkt dat op wat oppervlakkige materiële zaken na er niet zo heel veel verschillen zijn.
Door de manier waarop Wouter ter Braake de karakters uitwerkt was het niet moeilijk mij te verplaatsen in de personages, noch in de mannelijke personages noch in de vrouwelijke. De gevoelens waarmee geworsteld wordt zijn universeel. Gevoelens van onzekerheid, gevoelens van ergens bij willen horen, gevoelens van teleurstelling en verdriet zijn voor de meeste mensen herkenbaar.
De manier waarop Wouter het verhaal vertelt maakt dat je het gevoel krijgt dat je erbij bent daar in die kamer of in het café of in het stadion. Door de beschrijving van de situaties beleef je als een onzichtbare extra persoon alles mee met de jonge mannen en vrouwen. Je ziet hoe de vriendschappen hechter worden, minder oppervlakkig. Je bemerkt hoe de dynamiek verandert wanneer de vrouwen in de levens van de vier vrienden komen. De onverwachte wending aan het eind van het boek stemt verdrietig en daarna toch weer berustend. ‘Het begon op Paaspop’ is veel meer dan een oppervlakkig verhaal over belevenissen van vier vrienden juist doordat zo mooi uitgewerkt wordt hoe de vriendschappen zich ontwikkelen en verdiepen.
De vrienden komen ieder uit een verschillend sociaal en cultureel milieu. Toch zijn er zaken die hen verbinden zoals muziek en sport. De verbindende factoren vormen aanvankelijk een brug tussen de verschillende achtergronden. Wanneer zij elkaar nader leren kennen blijkt dat er zoveel meer overeenkomsten te vinden zijn onder de oppervlakkige buitenlaag. Daardoor geeft ‘Het begon op Paaspop’ ook een boodschap mee.
In de huidige vijandig verdeelde Nederlandse maatschappij waarin iedereen in zijn eigen kringetje zijn eigen gelijk denkt te hebben geeft dit boek een hoopvolle boodschap. Vooroordelen hebben we allemaal. Ook in ‘Het begon op Paaspop’ komt dat verschijnsel aan de orde.
Het boek bemoedigt ons om ons niet te richten op waarin we verschillen maar om ons te richten op waarin we hetzelfde zijn, hetzelfde als mens. Dus om verder te kijken dan die vooroordelen. Onder de oppervlakte blijken we allemaal mensen te zijn met dezelfde verlangens naar verbondenheid en mensenliefde. Dat is de rode draad in dit mooie verhaal.
Iedereen die snakt naar een positief en toch realistisch en ook ontroerend verhaal kan ik ‘Het begon op Paaspop” van harte aan raden.