Een echte thriller
Genre: Thriller - Fictie
Uitgeverij: Uitgeverij Q – Singel Uitgeverijen
Op de markt gebracht: 28 maar 2013
ISBN-nummer: 9789021446813
“Hoe oud was hij? Niet jong, niet oud, ik weet het niet precies, ik kan zijn gezicht niet beschrijven.” Claire Maenhout werkt als schoenmaker in een bedrijf samen met haar beste vriendin, Magali. Claire heeft een accident achter de rug waardoor ze prosopagnosie, ook wel gezichtsblindheid, heeft opgelopen. Ze wil dan ook dat dit geheim gehouden wordt, aangezien ze hierdoor kwetsbaar is. Op het begin van het verhaal botst ze in alle haast tegen een man op een hoge voetgangersbrug. Ze was genoodzaakt haar laatste trein naar huis te halen, dus had ze geen tijd om zich volmondig te excuseren. Later bleek dat deze man net een moord had gepleegd, en dat Claire de enige ooggetuige was van dit hele proces, maar de dader, die later een vertrouwenspersoon van Claire bleek te zijn, heeft hier geen enkel idee van, en gaat naar haar opzoek om haar op lugubere wijze uit te schakelen zodat er niets verlinkt kon worden.
De moord van Roger Berckmans, een onderzoeksjournalist, wordt dan ook drastisch onderzocht door de politie, alleen zonder succes. Het verdict duidt op zelfmoord. Claire wordt dan ook ondervraagt door verschillende politieagenten. Ze kan helaas niet veel informatie geven door haar ziekte, waardoor er weinig vooruitgang geboekt wordt.
Op de omslag van het boek staat een jonge vrouw, waarbij het lijkt dat ze met haar armen gekruist haar hoofd aan het later rusten is. Volgens mij moet dit Claire zijn, het hoofdpersonage van het boek. Ze is een 29-jarige vrouw die gezichtsblind is. Op deze foto vallen de diepcyaangekleurde ogen op hard op. Misschien wil Hilde hiermee aantonen dat haar ogen vanbuiten enorm mooi zijn, maar door haar prospagnosie functioneren ze niet meer zoals ze dat echt horen te doen.
Claire haar ouders zitten met haar in., ze proberen het beide op een heel andere manier een plaats te geven, aangezien het hun bloedeigen dochter is. Haar moeder zorgt regelmatig voor haar, ze verwent haar met alle dingen die ze wenst, maar haar vader zit regelmatig in het casino, hij zoekt zijn uitweg op een compleet andere manier. Hij maakt zich veel te druk over het verleden en alle dingen die gebeurd zijn. Haar ex-vriend, Gregory, blijkt iets te maken te hebben met het accident, en kan worden gezien als de ‘stalker van Claire’, aangezien hij nog veel te persoonlijk omgaat met haar.
Wanneer Claire zich toch wil verdiepen in deze zaak, komt ze allerlei sporen tegen, zoals een sleutelbos met de overledene zijn naam op, allerlei foto’s in het huis van hem. Zo worden ook verschillende aanwijzingen naar ‘The circle of 5’ getroffen, wat de naam is van een groep fotografen waar de moordenaar inzit. Ikzelf vond het boek erg voorspelbaar door deze aanwijzingen, je wordt niet op een verkeerd been gezet en alles puzzelstukjes pasten voor het verdict.
Na een tijd laat ze weten aan Magali, haar beste vriendin, dat Kris, de vriend van Magali, handtastelijk gedaan heeft tegenover Claire. Magali was hier enkel niet over te spreken en geloofde Kris zijn leugens over wat Claire zogenaamd gedaan zou hebben.
Het verhaal komt op zijn eind wanneer Claire naar de tentoonstelling gaat van twee leden van ‘the circle of 5’. Het blijkt echter dat het adres van deze tentoonstelling plaatsvindt op een bizarre locatie, namelijk een slachthuis.
Hier staat de moordenaar dan ook Claire te wachten. De auteur bracht de rode draad, de moord, dan ook heel genuanceerd over. Ze verkiest telkens om een cliffhanger als einde bij elk hoofdstuk te gebruiken, waardoor het boek vlot leest. Echter werd het onthouden van alle personages in het boek soms vrij ingewikkeld, zeker op het begin kwamen veel mensen voor die moeilijk te plaatsen waren binnen het verhaal.
Het verhaal zou zich in België of in Nederland afspelen, aangezien de namen van de personages Nederlandstalige achternamen hebben. Het boek heeft een goede verhaallijn en je wordt meteen in het verhaal geplaatst, waardoor er meteen vaart in zit en het snel en gemakkelijk leest. Het boek is dan ook bedoeld voor ontspanning en men kan zich meteen inleven in verschillende situaties van Claire met haar gezichtsblindheid. Op moment zoals een politieonderzoek is het dus interessant om in haar schoenen te staan, om haar belevenis te ondervinden.