''De verdwijning van Josef Mengele

tschildw8 tschildw8
26 mrt 2024

De verdwijning van Josef Mengele is officieel een roman, maar dat is het eigenlijk niet. Het is eerder een soort van biografie of documentaire van het leven van Mengele na de Tweede Wereldoorlog gemixt met een gedeelte fictie. Dat maakt dit een erg interessant en spannend boek om te lezen.

Het boek is op chronologische wijze geschreven en begint met de aankomst van Josef Mengele, die tegenwoordig door het leven gaat als Helmut Gregor, in Buenos Aires. In het begin heeft hij het moeilijk, maar doordat Mengele uit een welgestelde familie komt, kan hij met hun financiële steun en met hulp van kennissen en contacten weer een nieuw leven opbouwen. Het leven is een tijdje goed voor Mengele, maar dat verandert wanneer er internationaal steeds meer aandacht komt voor zijn misdaden en de zoektocht naar hem steeds intensiever wordt en hij moet onderduiken.

De schrijver van dit boek, Olivier Guez, heeft erg veel onderzoek gedaan voor het schrijven van het boek. Hij heeft veel uit de persoonlijke dagboeken van Mengele gehaald en is naar de plekken in Zuid-Amerika geweest waar hij heeft gewoond om met mensen te praten die hem nog gekend hebben. Daardoor is een groot deel van het boek non-fictie. Historische feiten zijn in dit boek gemixt met aannames van de schrijver, wat het moeilijk maakt om te zien waar feit en fictie in elkaar overlopen. De fictie in het boek zorgt er wel voor dat het boek aangenamer en minder saai is om te lezen.

Doordat er zoveel aannames van de schrijver in staan is de hoofdpersoon, Josef Mengele, wel een flat character. De schrijver vindt, zoals hij in een interview heeft aangegeven, Mengele een kwaadaardig en onbeduidend persoon. Zo wordt hij dus ook vanaf pagina 1 tot het eind van het boek weergegeven. Iedereen is het er wel mee eens dat hij een kwaadaardig, verschrikkelijk persoon was, maar het had het boek interessanter gemaakt als Guez de lezer zelf had laten kiezen of hij echt zo onbeduidend was, of dat hij wel, ondanks zijn daden, een interessant persoon was. Was hij echt zo'n vlak persoon zonder enig berouw of was er een reden/oorzaak dat hij zulke verschrikkelijke daden heeft gepleegd en er nooit spijt van had. Dat vind ik één van de weinige minpunten van dit boek.

Ook is het boek vanuit de auctoriale verteller geschreven wat weinig ruimte voor je fantasie overlaat, maar het boek wel duidelijker maakt.

Hoewel het tot nu toe misschien klinkt alsof ik niet echt fan ben van dit boek, is het tegendeel waar. Ik vond dit een erg leuk boek. Ik hou namelijk erg van geschiedenis, maar complete non-fictie boeken kunnen soms erg saai zijn. Dat is dit boek niet, omdat sommige dingen net iets spannender/interessanter zijn gemaakt door de schrijver, wat het boek een stuk leesbaarder maakt.

Kortom, hou je van geschiedenis, spanning en wil je ook nog iets leren, dan is dit boek zeker het lezen waard.

Meer recensies van tschildw8