Je zal nooit meer op dezelfde manier naar schapen kijken

VMDMaree VMDMaree
10 mrt 2021

‘Een kleine geschiedenis van de wereld aan de hand van schapen’ doet precies wat de titel belooft: het neemt je in 14 vlot geschreven hoofdstukken mee langs de highlights van de ontwikkeling van de menselijke beschaving - steeds met schapen als rode draad. Wie schapen vooral ziet als mak en gedwee wordt in dit boek verrast met opmerkelijke feiten en fascinerende anekdotes over hoe wij als mens gevormd zijn, en hoe cruciaal schapen hiervoor gebleken zijn. Toch is dit geen alledaags non-fictie boek, met haar verrassende tekeningen en citaten uit onder meer romans. Sally Coulthard weet duidelijk hoe ze haar publiek kan boeien door middel van een vlotte pen en een thematische opbouw van het boek in plaats van een chronologische opbouw. Haar hoofdstukken zijn geschiedenisverhaaltjes die ook op zichzelf betekenis hebben en interessant zijn. Ik durf dan ook te beweren dat dit boek in de smaak valt bij een publiek dat niet snel geneigd is om geschiedenisboeken te lezen of überhaupt non-fictie. De schrijfster weet de gebeurtenissen die ze beschrijft warm en levendig te omschrijven zodat het gemakkelijk is je hier een voorstelling van te maken. Droog is het boek dus zeker niet! Een klein minpuntje vind ik de kaft en de titel: deze doen het boek niet per se recht aan. Het is vooral duidelijk en functioneel, maar spreekt mogelijk alleen lezers aan die al bekend zijn met de schrijfster of het genre, terwijl de inhoud verrassend is. Dat zou je op de eerste blik waarschijnlijk niet verwachten. Wie dus verder kijkt dan kaft en titel en de synopsis de moeite waard vindt, zal dus zeker niet teleurgesteld worden door dit boek. Na het lezen van ‘Een kleine geschiedenis van de wereld aan de hand van schapen’ kijk je met nieuwe ogen naar deze op het oog gedweeë beestjes, rustig grazend in een wei.

Meer recensies van VMDMaree