Gek op spanning, dan is dit boek zeker iets voor jou.

vincentius vincentius
28 apr 2022

In het jaar 2035 komt een vernietigende komeet recht op de aarde af. De 16-jarige, autistische Denise wacht gespannen op het moment van de inslag. De gelukkigen zijn door middel van ruimteschepen naar een tweelingplaneet vertrokken, of in permanente schuilkelders, maar Denise, haar moeder en zus Iris zullen moeten schuilen in de tijdelijke schuilkelders als vele anderen. Iris komt op de avond van de inslag niet op tijd thuis, waardoor Denise en haar moeder niet op tijd de schuilkelder bereiken, haar moeder bleef maar treuzelen en treuzelen. Dan komen Denise en haar moeder er achter dat aan de luchthaven van Schiphol een generatieschip staat dat nog niet vertrokken is. Zij en haar moeder proberen een plek aan boord te krijgen.

Dit spannend verhaal dat zich situeert in een dystopie, is zeer leuk om te lezen. Het verhaal lijkt een beetje op dat van The 100; een Netflix-serie waarbij de aarde ook onbewoonbaar geworden is en enkele uitverkoren bewoners met ruimteschepen kunnen vertrekken om te overleven.
De psychische uitdagingen van de hoofdpersonages (autisme, drugsverslaving, transgender) maken het boek bijzonder interessant. De moeder van Denise en Iris was wel niet altijd een goede moederfiguur: soms ergerde ik mij omdat ik haar gedrag niet goed kon plaatsen.
Dit boek heeft me niet echt geraakt omdat het iets te ver van de realiteit stond voor mij.
Evenwel, heeft het een verassend einde: Denise raakt nog in de problemen en moet dan een verscheurende keuze maken, haar moeder of haar zus, de ruimte of de aarde.

Meer recensies van vincentius