Gelaagdheid

wernerbuizerd wernerbuizerd
23 mrt 2023

Ik vind het boek boeiend geschreven, net als Muidhond dat was. Het geeft een heldere en goed invoelbare analyse van wat zich in het innerlijk van de hoofdpersoon Sophie afspeelt. Wat ik heel knap gedaan vind, is hoe de vermeende inschattingsfout van Sophie’s vader een keerpunt is in de attitude van de hoofdpersoon en de dynamiek van het boek.

Uiteindelijk vind ik met name de gelaagdheid interessant, want enerzijds lees je de herkenbare problematiek van een opgroeiende jonge vrouw en haar contacten met de andere vrouwen in het boek, met alle existentiële vragen die zij heeft/hebben. Maar tegelijkertijd zijn dit universele belangrijke thema’s in een mensenleven, die veel volwassenen vermijden onder de loep te nemen. Zoals: waar hoor ik thuis, wat betekent mijn leven, kan een religie antwoord bieden? Daarnaast ook: kan ik een ander echt kennen, kan ik mezelf kennen, mijn intenties en motivaties waarnemen, de gevolgen van mijn daden (over)zien?

De schrijver laat de antwoorden op deze herkenbare thema’s open, en laat het aan de lezer om ze al dan niet te herkennen en erop voort te borduren.

Een aanrader dus!

Meer recensies van wernerbuizerd