Teleurgesteld
Door de jaren heen heb ik veel boeken van Allende gelezen. Het was een tijdje geleden dat ik iets van haar hand las en toen ik 'De wind kent mijn naam' bij de bibliotheek zag staan, nam ik het boek mee.
Maar ik werd al gauw teleurgesteld. Het plot vond ik erg mager en nogal 'makkelijk'. De personages waren nogal vlak en stereotype en grotendeels een recycling van personages uit eerdere werken van Allende, weinig verrassends. Ook de schrijfstijl was niet zo meevoerend zoals ik van andere Allende-boeken gewend ben. Het was heel beschouwend geschreven, voornamelijk 'tell' nauwelijks 'show'. De lezer bleef op afstand van het verhaal en de personages.
Ze kaart wel belangrijke thema's aan binnen de migratiecrisis wereldwijd en in het bijzonder in de VS. Ze legt ook duidelijke verbanden door de geschiedenis heen. Maar dat ging in zo'n sneltreinvaart dat het verhaal nauwelijks de kans kreeg te rijpen of indruk te maken op de lezer. Op heel veel vlakken teleurstellend dus.