Boeiend dichtbij de natuur.

WKoning 04 juni 2025
Het boek is wetenschappelijk, maar tegelijkertijd bedoeld voor de gewone lezer die interesse heeft in het leven rondom ons in de tuinen en stadsparken, in het gras en onder de tegels.
Een boek voor een beginnend straatbioloog zoals de schrijver het beschrijft.

Het boek is in drie delen opgedeeld:
- Je eigen Down House: iedereen kan een victoriaanse natuurvorser zijn,
- De stad als Galapagos: op expeditie in je eigen straat,
- Kennis is macht: natuurbeschermer in de stad.

Het boek leest vlot, veel informatie, maar ook bij het begin van een nieuw hoofdstuk prachtige illustraties.
Veel wetenswaardigheden die je verbazen, zoals zonnepanelen die door insecten, maar zelfs door sommige vogels als een wateroppervlak worden gezien en vaak met desastreuze gevolgen. Bladblazers, hogedrukreinigers, grasmaaiers e.d, zijn weapons of mess destruction (entomoloog Douglas Boyes).
Onze netheid verwoest veel habitats.

Ik heb het boek met plezier gelezen, het informeert je, het boeit je..
Enige kennis van biologie is wel meegenomen, maar is niet noodzakelijk.
Na de tekst zijn veel pagina’s vol met Noten, Bibliografie en Register opgenomen.
Je kan veel andere boeken vinden over het onderwerp (zoals David Quammen in het boek Het lied van de dodo, dat gaat over eilanden met hun eigen eco-systemen).

Meer recensies van WKoning