Hartverscheurend dagboek van een jong meisje in de oorlog
Yeva's dagboek is een dagboek van een twaalfjarig meisje wat de oorlog in Oekraïne ontvlucht. Yeva woont bij haar grootmoeder op het moment dat de oorlog uitbreekt, en samen besluiten ze Charkiv (hun woonplaats) te ontvluchten om veilig te zijn. Het boek leest fijn weg. Dat komt door het aangrijpende verhaal, maar ook door de manier van vormgeving. Er zijn foto's toegevoegd, Whatsapp gesprekken tussen Yeva en haar vrienden, voetnoten en krantenkoppen (nieuwsoverzichten) van desbetreffende datum. Dit alles vind ik een erg fijne toevoeging. Zo krijg je een zo compleet mogelijk beeld van de situatie van Yeva. Zoals in mijn titel al te lezen is, vond ik de reis van Yeva hartverscheurend om te lezen. Zo'n jong meisje, zo verwikkeld in een oorlog. Maar oh zo dapper! Wat heb ik veel respect voor Yeva, haar oma en alle mensen die verwikkeld zijn in de oorlog. Ik zou dit boek iedereen aanraden die meer wil weten over de oorlog in Oekraïne, die zich beter wil leren inleven in een oorlogsslachtoffer (realistisch gezien is Yeva dat namelijk. Ze koos er niet voor en dat maakt haar tot slachtoffer) of die gewoon een indrukwekkend boek wil lezen.