Hebban vandaag

Lezen /

Sneak Preview: De gevleugelde van Arthur Japin

Deze zomer en dit najaar verschijnen er belangrijke grote romans van zowel gevestigde nationale als internationale auteurs. In de maanden juli en augustus publiceert Hebban op maandag en op donderdag een sneak preview: een voorpublicatie van belangrijke romans die binnenkort verschijnen. Vandaag: 'De gevleugelde' van Arthur Japin.

Na twee eigentijdse boeken verschijnt er op 8 september weer een historische roman van Arthur Japin (1956). De gevleugelde is geschreven in de trant van zijn bestsellers De zwarte met het witte hart, Een schitterend gebrek en De overgave en vertelt het verhaal van de memorabele luchtpionier Alberto Santos-Dumont (1873-1932). Slechts één wens had dit flamboyante hoofdpersonage: vliegen! In zelfgebouwde bestuurbare luchtballonnen vloog hij over de Champs Elysees en rond de Eiffeltoren, om vervolgens regelmatig op gebouwen of in bomen neer te storten.

"Elke keer dat ik naar boven ga, denk ik: dit is waanzin. Ik ben krankzinnig, ik heb geen vleugels, dit keer stort ik neer." (Uit: De gevleugelde )

Alberto groeit in het oerwoud van Brazilië op, met als enige afleiding de romans van Jules Verne, waarvan niemand hem vertelt dat ze verzonnen zijn. Hij wil net zo worden als de ontdekkingsreizigers uit de boeken en droomt ervan om net als hen te kunnen vliegen. Als hij op zijn achttiende een fortuin erft, vestigt Alberto zich in het Parijs van de belle époque. Daar blijkt de werkelijkheid volstrekt anders te zijn dan hij hoopte. 

Hij kan niet aarden tussen de mensen en heeft slechts één wens: omhoog! Santos- Dumos maakt zijn tafels en stoelen vast aan het plafond en dineert hangend. Daar ontvangt hij ook stalknecht Albert Chapin, die bij hem in dienst treedt als mecanicien. Alberto en Albert worden onafscheidelijk. Ze bouwen samen de eerste bestuurbare ballon en het eerste vliegtuig.Terug in Brazilië, het is inmiddels 1932, wordt Alberto Santos- Dumont onthaald als uitvinder en volksheld, maar zijn uitvinding blijkt een oorlogswapen geworden waarmee dictator Vargas zijn tegenstanders vanuit de lucht bombardeert. Ontgoocheld slaat Alberto de hand aan zichzelf. Maar voor zijn hart ligt er nog een jarenlange tocht in het verschiet. Ter promotie van De gevleugelde is een Facebookpagina ingericht met interessante wetenswaardigheden over de fascinerende geschiedenis van Alberto Santos- Dumont. Ook worden er regelmatig afbeeldingen van zijn uitvindingen op de pagina geplaatst en word je op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen rondom Japins nieuwe roman.

Alvast wat lezen uit De gevleugelde ?

Lees hier een voorpublicatie

Sneak Preview Zomer

Meer voorpublicaties lezen? Je vindt ze allemaal hier terug.Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Sneak Preview: De gevleugelde van Arthur Japin

 

Gerelateerd

Over

Arthur Japin

Arthur Japin

Arthur Japin (1956) studeerde enkele jaren Nederlandse taal-en letterkunde en do...


Gesponsorde boeken